Soundtrack.bg

Атланта – новият Холивуд

Ако Атланта е само малко познат град в ума ти, не се шашкай – нормално е. Столицата на щата Джорджия до съвсем скоро не бе по-известна с нещо особено голямо освен прасковените си плантации, откъдето и целият щат получава названието „The Peachy State” (Прасковеният щат). Днес обаче Атланта е сред най-добрите градове за живеене в САЩ и е обявен за един от градовете на бъдещето. Много вероятно е някои от любимите ти филмови продукции да са заснети именно в Атланта.

Според филмовата асоциация на Америка, филмовата индустрия в щата Джоржия понастоящем се нарежда на трето място след Калифорния и Ню Йорк, с близо 3 000 фирми за кино и телевизионна индустрия. Атланта днес дори носи названието „Холивуд на юга“. И макар южният град да е бил дом на телевизионни империи под марката “Търнър” като CNN, HLN, Cartoon Network и TNT в продължение на десетилетия, по всичко личи,  че Tinsel Town също се влюбва в Джорджия. А да направиш списък с филмите, заснети на юг не е никак трудно – Driving Miss Daisy,  Deliverance, Forrest Gump, Fried Green Tomatoes. Всички тези филми са заснети в тази част на страната, защото именно там се развива и действието им – и защо да създаваш изкуствен пейзаж, вместо директно да отидеш на истинското място?

Освен автентичността на градската среда, има и друга основателна причина за реализирането на всички тези проекти именно на юг и това е, че е много по-евтино! Щатът Джорджия предлага данъчен кредит до 30% от разходите на продукцията. С други думи – плащат ти да отидеш на юг! Освен това Атланта е толкова разнообразен град, пълен с различни гледки, че може да изглежда като всяка част от страната, да побере в себе си всеки щат. От хипстър кварталите през изисканите зони с къщи за милиони долари, най-големият аквариум в света и рожденото място на Coca cola, Атланта е истински феномен, за който ще се говори все повече!

Marvel Power

Сред продукциите на малкия екран, заснети в Атланта, са The Walking Dead—AMC, Daytime Divas—VH1, Swamp Murders—Investigation Discovery, Married at First Sight: Second Chances—FYI, Flipping Virgins—HGTV, Family Feud—Syndicated, Sleepy Hollow—Fox, Chrisley Knows Best—USA, The Real Housewives of Atlanta—Bravo, Married to Medicine—Bravo, Don’t Be Tardy—Bravo, и дори невероятният Stranger Things—Netflix.  Все повече и повече блокбъстъри идват от Атланта, а някои от най-известните в тази категория включват Бързи и яростни, както и The Hunger Games: Catching Fire. Голяма част от супергеройските филми на Marvel също са заснети в Атланта, сред които и The Black Panther.

И тъй като развлекателната индустрия е преди всичко бизнес причината за стази промяна се крие и в икономиката на страната. Според HB 1100, по-известен като Закон за инвестициите в развлекателната индустрия, Джорджия използва една от най-агресивните програми за данъчни стимули в страната, което позволява на студиата да компенсират значителна част от производствените си разходи. Макар и десетилетие по-късно след приемането на тази програма, стимулът е създал милиарди долари в прасковения щат, изкачвайки Джорджия от дестинация за производство до третото най-популярното място за филмови продукции след Ню Йорк и Калифорния.