Soundtrack.bg

Петте изобретения, които помагат за спокоен сън

 

Лекарите са категорични, че недостатъчният сън може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Справянето с хъркането на партньора обаче често се оказва нелека задача. Ето защо на помощ идват съвременните технологии. Екипът на imen.bg реши да избере най-иновативните 5 устройства за сън и да ви ги представи.

1. Слушалки заглушават хъркането

Иновационни слушалки, разработени от бивши инженери на „Нокиа“, заглушават със специален звук хъркането на партньора и гарантират безпроблемен сън. Те блокират всеки шум и са направени така че да са удобни на ушите. Прилепват плътно в ушната мида и не предизвикват болка, дори когато се лежи върху нея.
Слушалките се наричат QuietOnSleep и струват 149 долара. Слушалките са разработени, след като инженерите слушали стотици аудио записи с хъркане. QuietOnSleep са оборудвани с микрофон, който анализира характеристиките на източника на шум. Това им позволява да генерират фазово изместен звук, който потиска и унищожава оригиналния. Слушалките са снабдени с батерия с капацитет 20 часа и лесно преминават от режим на слушане в режим на спане.

2. Мини вентилатор помага за правилното дишане

Много хора страдат от дихателни проблеми и хрипове по време на сън. В такива случаи е нужна помощ на организма да диша правилно през нощта. Airing е малък уред, голям е около 5 сантиметра, който помага за обмяната на въздуха в белите дробове. Устройството работи без зареждане 8 часа и филтрира целия въздух, който влиза в дихателните пътища. Проблемът е високата му цена. За еднократна употреба е, така че трябва да се слага нов всяка вечер. 30 мини устройства Airling струват 70 долара.

3. „Умна” маска се бори с хъркането

Още едно устройство „улавя” симптомите на хъркането и го предотвратява. Маската за сън Snore Circle струва 69 долара и помага за подобряването на съня. Устройството засича хъркането със специални датчици и изпраща сигнали до мозъка, че е необходима промяна в дишането. В резултат се разширяват дихателните пътища и хъркането престава. Освен това маската следи за качеството на съня и предоставя анализираната информация на смартфона на притежателя си.

4. Сфера – анализатор

Още един писък на новите технологии помага в борбата за хубав сън. Сферата Sense проследява качеството на съня и дава подробни индивидуални съвети какво трябва да се промени. Сферата се поставя близо до леглото, а датчиците й се прикрепват в спалното бельо. Сензорите на възглавницата отчитат активността по време на сън и ги предават в базата данни на устройството.

Sense успешно засича всички събития, които нарушават съня и безпокоят организма. Например, ако често се будите от изгрева на слънцето, значи ви е необходима по-добра светлинна изолация. Уредът поставя обща оценка на качеството на съня и включва будилника в най-подходящата минута около поставения час спрямо фазата на съня, в която се намирате. Устройството струва 99 долара.

5. Робот помага за заспиването

Изобретатели създадоха първият робот в света, който помага за по-бързото заспиване. Роботът-възглавница Somnox имитира спокойно и равномерно дишане и дарява притежателя си с усещане за топла нежна прегръдка. Сензорите на джаджата улавят вашето дишане и го синхронизират с това на робота. Освен това Somnox може да пуска музика или да чете аудио книги, да приглушава светлината и да издава т.нар. „бял шум”. Цената е около 500 долара.

 

Мира Кирилова

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.