Soundtrack.bg

Алис Купър почти е щял да се убие на сцената през 1988 г.

Алис Купър е един от най-визуалните live изпълнители в историята на рок музиката. Кой е бил на негово изпълнение – знае, че това не е концерт, а freak шоу. Той е истински актьор, чиято основна цел е да ни ужаси и замае. Известен е с пищните си костюми, кървавите си възстановки и шокиращите си сцени. Вече 70-годишния Алис Купър е на върха на славата повече от четири десетилетия.

Неговото творчество дори е поместено в свой собствен жанр – „шок рок“. Казват, че музиката му е смесица между гаражен рок, глем и хеви метъл, комбиниран с хорър филми. За странните му, извратени и екстравагантни изпълнения може да се говори много, а само част от инвентара на концертите му включва живи змии, електрически столове, гилотини, фалшива кръв и бутафорни части от човешкото тяло. Негови турнета са шокирали света през миналия век и до днес, заради безбройните специални номера и ефекти като обезглавяване на бебета и манекени, зъболекарска психоза, танцуващи зъби и екзекуции. Гилотината и другите сценични номера на Алис са проектирани от фокусника Джеймс Ранди, който в някои представления участва като екзекутор.

Една нощ обаче самият Алис Купър почти минава границата и при изпълнение на един от номерата си е щял да загина на косъм, споделя самият той пред списание Esquire. Една вечер, на поредния концерт, неговия помощник и „екзекутор“ Джеймс Ранди изпълняват симулация на обесване. За номера Алис Купър е със специален нашийник, закачен за тавана, под който има тънки струни на пиано, които от своя страна също са закачени. По този начин, когато Алис увисне на нашийника – струните отдолу, закрепени над врата му, го предпазват от истинско обесване. Отстрани, за публиката, изглежда, че той виси и се обесва наистина, но всъщност струните държат истинската тежест.

Алис изпълнява номера десетки пъти и никога не му хрумвало да смени струните. И така – един ден те се скъсали и изпълнителят започнал да се беси наистина. За щастие обаче – скъсало се и другото въже и Алис Купър паднал на пода – почти припаднал, но бил жив.

Според него обаче това са рисковете на професията: „Когато отида в цирка има един пич, който влиза в клетка с 12 тигъра. Винаги е възможно един от тигрите да не е получил съобщението. Когато видиш човек да виси на тясна тел знаеш, че може да има момент, в който ще станеш свидетел на трагедия. Винаги съм искала това в шоуто ми: това, което виждат, може да е последната нощ на Алис Купър“, коментира той.

Антон Далчев

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.