Soundtrack.bg

Възстановяването след космически полет – трудна задача

Европа, Китай, Русия и Съединените Щати си подават ръка, за да създадат заедно първия по рода си Международен рехабилитационен център за космонавти в света. Комплексът ще разполага и с инфраструктура, свързана с развитието на космическата медицина и биология. Той ще бъде разположен в град Саня, провинция Хайнан в Китай и по изграждането му вече работят специалисти от руския гигант „Роскосмос”, Китайското национално космическо управление, експерти от европейски и американски организации

„Рехабилитационният център ще служи както за постепенно възстановяване на космонавтите след полет, така и за отдих на астронавти-ветерани от всички страни”, обясни Марк Белаковский от Института по медико-биологични проблеми към Руската академия на науките. По думите му преговори за създаването на центъра се водят от няколко години, но международните срещи с реални резултати и договорки по проекта са започнали от януари тази година. През последната седмица е постигнат значителен успех при изясняването на параметрите на комплекса на форум в Китай, събрал на кръгла маса представители на научни и неправителствени организации от Франция, Съединените щати, Русия и Китай.

Възстановяването на космонавтите след полет отнема месеци.
Космическо градче на китайски остров

Пекин има мащабни идеи за проекта. Освен международен космически рехабилитационен център, Китай чертае планове за създаването на цял Космически град на остров Хайнан. Предлага се той да включва построяването на Космически медицински университет и изграждането на тематичен увеселителен парк. В Пекин пък ще се издигне Международен оздравителен център, в който ще се прилагат най-новите постижения на космическата наука и технология.

„Китай информира руските си колеги за плановете си за строителство на съвременен високотехнологичен медицински център в Пекин и покани руски специалисти за разработването му. Пекин отчита опита ни в телемедицината и внедряването на постижения на космическата наука в общественото здравеопазване и затова предложи на експертите ни участие в съвместни здравни и медицински проекти”, обобщава Марк Белаковский.

Какво изпитват космонавтите при връщането на Земята?

Проблемът с възстановяването на здравето и работоспособността на космонавтите след полет е особено актуален. През последните години постепенно се увеличава продължителността на полетите, освен това някои астронавти участват многократно в космически мисии. От рехабилитация се нуждаят и по-възрастни хора, осмелили се да станат космически туристи. Въпреки използването на модерни средства и технологии за профилактика, негативните фактори от космическия полет няма как да не се отразят на човешкия организъм. Продължителното въздействие на безтегловността  води до съществени морфологични и физиологични изменения. След космически полет астронавтите дълго време страдат от болки в крайниците и главата и усещат извънредно чувство на тежест. Рехабилитацията е задължителна и продължава от няколко седмици, до няколко месеца.

„Второ раждане“

Някои космонавти описват връщането на Земята като „второ раждане”. След кацане е нужно време, за да възстановят способността си да ходят по твърда повърхности и да се възстановят физически. „ Най-сложното при кацането не е съприкосновението със Земята, а влизането в плътните слоеве на атмосферата. Тогава космонавтите изпитват извънредна тежест и сърцебиене”, разказва пред Би Би Си руският астронавт Сергей Крикальов, прекарал в орбита общо 803 дни в периода между 1980 и 2000 година.

Сергей Крикальов прекарва 803 дни извън Земната орбита.

Друг е опитът на руският космонавт Александър Лазуткин, който прекарва 184 дни на станция „Мир” през 1997 година. „За мен най-неприятна беше срещата със Земята, тъй като технологиите за меко кацане не проработиха и ние се ударихме силно при кацането. След като се приземихме получихме разстройство на вестибуларния апарат – въртеше ни се свят, повдигаше ни се. И през това се минава – за ден, два. Към Земята привикваш бързо”, спомня си Александър Лазуткин.

Александър Лазуткин (вдясно) дълго време не може да завърже връзките на обувките си след полета.

При връщането на Земята покорителите на космоса трябва да спазват определени правила и мерки. „Не трябва да правиш резки движения, нито да завързваш връзките на обувките си, защото веднага ще паднеш. В космоса от костите излиза калцият, те стават слаби и чупливи. Имахме случай , при който член на екипажи си счупи палеца, просто като се удари леко в масата”, добавя Лазуткин.

„Дойдох си на Земята по-млад от близнака ми”

„Дойдох си на Земята по-млад от близнака ми”, разказва 53-годишният рекордьор на НАСА Скот Кели, прекарал 552 дни на Международната Космическа станция. По време на последната си мисия през 2015-2016 година прекарва 11 месеца в извън Земната орбита. Обикаля планетата ни 5440 пъти и прави три космически разходки. Кели участва в научно изследване за въздействието на полета върху човешкия организъм, заедно с близнака си Марк Кели, който остава на Земята. Обратно на очакванията, той се връща на Земята 6 минути и 13 милисекунди по-млад от брат си, показват кръвните изследвания.

Скот Кели издава мемоари след последната си мисия.

„Теломерите в моя организъм, така се наричат окончанията на хромозомите, които се съкращават от стреса и от годините, всъщност устояха повече от тези на брат ми след почти година в Космоса. Извън атмосферата на Земята като цяло губиш количество кръв в организма, което се възстановява при връщането, но не и количеството червени клетки. Това отнема месеци. Като цяло резултатите от анализа на моите показатели и тези на близнака ми ще бъдат готови и публикувани след 5-6 години”, обобщава Скот Кели. След последната си космическа експедиция той издава книга „Издържливостта: Година в Космоса, откритието на живота”.

Снимки: NASA, Pixabay, Wikipedia