Soundtrack.bg

6 от най-високоплатените актьорски роли в историята

Холивудските актьори са едни от най-високоплатените личности на планетата. Най-големите звезди взимат неприлично огромни хонорари. В повечето случаи обаче средствата, които получават, са оправдани, тъй като имената на големите носят многократно по-голяма възвръщаемост на филма, само защото участват в него. Днес обаче ще ви запознаем с някои от най-високоплатените единични роли в историята на киното.

 Важно е да се уточни, че при всички долупосочени цифри става въпрос не само за хонорар, а и за печалба от продажбите на филма. Много актьори, най-вече такива, които участват във франчайзи, сключват договори освен хонорара си – да получат и процент от печалбите на лентата. Ако тя е успешна – приходите надминават многократно хонорарите.

Шон Конъри

Започваме малко подвеждащо. Всъщност Шон Конъри можеше да стане най-високоплатения актьор в историята, но не успя. На него му е било предложено да поеме ролята на Гандалф в трилогията „Властелинът на пръстените“ срещу хонорар и 15% от печалбата на лентата. Той обаче отказал, защото „не разбрал сценария“. Сурова грешка, която му коства минимум 450 милиона долара – пари, които щеше да получи, ако беше подписал сделката. Това щеше да го направи най-високо платения човек в историята на ентъртеймънта въобще. След този изпуснат от съдбата шанс кариерата на Конъри тръгва главоломно надолу и след огромния провал на филма „Лигата на необикновените джентълмени“ през 2003-та – той приключва с актьорството.

Киану Рийвс

Да, знаем, че сте шокирани, но се предполага, че именно Киану Рийвс е най-високоплатеният актьор за филм в историята. Той взима около 250 млн. долара за участието си в трилогията „Матрицата“, която, по време на излизането си, е абсолютен феномен. Киану ни е любимец и многократно е доказал, че не е като другите звезди. Той и до ден днешен живее скромен живот и се вози в метрото. Рийвс дарява почти всичките си пари от хонорара си от „Матрицата“ за благотворителност. Легендарна е и случката, в която той се отказва от хонорара си за филма „Адвокат на дявола“, за да може да се плати исканата за участие във филма сума на Ал Пачино. Невероятен!

Том Круз

Всъщност – смята се, че Том Круз е актьорът, който е спечелил най-много пари въобще в тази професия. Само за „Мисията невъзможна 2“ той печели над 100 млн. долара, а провала „Войната на световете“ – също толкова. „Мисията невъзможна: Режим Фантом“ пък му носи още 75 млн.

Уил Смит

Уил Смит получава невероятния хонорар от 100 млн. долара за участието си във филма „Мъже в черно 3“. Именно за него отива по-голямата част от бюджета на лентата, тъй като тогава той е в абсолютния разгар на славата си. Парите обаче са добра инвестиция, тъй като филма генерира приходи от 624 млн. долара в световен мащаб.

Брус Уилис

Подобно на колегата си Уил Смит – Брус Уилис печели 100 млн. долара за участието си в хита „Шесто чувство“. Неговият хонорар е бил „едва“ 15 млн. долара, но заради успеха на лентата – той набъбва на над 100 млн.

Сандра Бълок

Сандра Бълок е жената, която е получила най-много пари за еднократна роля. Сумата тя набира от филма „Гравитация“, за която има хонорар от 20 млн. и 15% от печалбите, които се равняват на още поне 50 млн. отгоре или иначе казано – над 70 млн. долара.