Soundtrack.bg

10-те най-скъпи уискита в историята

Един от най-добрите начини да завършите деня си е да се насладите на чаша или две качествено вкусно уиски. Нека обаче, моля ви, се ограничим до чаша или две, тъй като именно в тези до 100-150 милилитра се оценява класата и впечатляващия вкус на уискито. Оттам нататък става въпрос за наливане. Силно и релаксиращо, уискито е дестилирана алкохолна напитка,която се получава от  пшеница, ръж или ечемик.  Вариациите са изключително много и няма да ни стигнат дни, за да ви разкажем за всички. В сферите, в които съществува възможност за големи промени на продукта, спрямо желанията и идеите на този, койо ги приготвя винаги съществуват огромни амплитуди, както в качеството, така и в цената. В магазина има усики за 5 лева, но и уиски за 200 лева. Някои от най-добрите уиски се съхраняват в продължение на десетилетия без да бъдат докосвани.

Кои обаче са най-скъпите уискита в света, колко струват и защо са толкова по-скъпи от обикновеното добро уиски, което човек може да си купи в кварталния супермаркет?

Chivas Regal Royal Salute 50-years-old – 10 000 долара

За да отпразнува и отбележ златния юбилей на кралица Елизабет II през 2002 г., Chivas Regal създава специално уискито, наречено Chivas Regal Royal Salute. Подобно възкачването на кралицата на трона, това уиски също е поставено на своя трон – в бъчва през 1952 г. и през 2002 г. е бил на същата възраст, колкото години е управлявала и кралица Елизабет II -50 години. Компанията успява да бутилира усикито навреме за официалните тържества, на които е поднесено. Chivas Regal произвеждат 255 бутилки. Твърди се, че уискито има аромат на стафиди и мътен анасон.

Macallan 1939 – 10 125 долара

Macallan 1939 идва е част от колекцията Fine and Rare на дестилерия . Уискито е било бутилирано за пръв път през 1979 г., когато компанията е вече на 40-годишна възраст. Macallan са известни с това, че произвеждат силни колекции от уиски и, да, разбира се, Macallan 1939 може би е далеч назад в класацията, в сравнение с другите уискита на Macallan в класацията, особено когато го сравняваме с Macallan 1946 и Macallan 1926. Предимството на Macallan 1939 обаче че е по-широко достъпна – не забравяйте, че все пак говорим за бутилка, която струва над 10 000 долара и изразът „по-достъпен“ е използван само в контекста на най-скъпите уиските в света.

Glenfarclas 1955 – 10 878 долара

През 1865 г. Джон Грант купува дестилерията Glenfarclas в Балиндалох,  Шотландия от Робърт Хай. Дестилерията, по това време, вече е работила от 29 години. За да отпразнува рождения ден на прадядо си, Джордж Грант подбира бъчва през 1955 г., с който иска да почете човека, който започна семейния бизнес. Този бъчва беше бутилиран през 2005 г. или иначе казано – цели 50 години след като уискито беше поставено в дървена бъчва. Бъчвата успява да напълни 110 бутилки, всички от които са продадени още преди напитката да достигне до възможността за свободна продажба. Уискито има обичайния малцов вкус на Speyside – вид скоч от района на Стратспрей, свързван с Glenfarclas. Опитният познавач на уиски също може да забележи съвсем нежното влияние на шери в уискито.

Dalmore 50-year-old – 11 000 долара

Според мнозина специалисти от света на усикито това е едно от най-доброто 50-годишно уиски, правено някога, които логично го превръща в една много, много търсена напитка по целия свят. Уискито е дестилирано за първи път през 1920 г. След това е бутилирано през 1978 г., като се произвеждат само 60 бутилки. Самите бутилки са направени от кристални декантери. Уискито притежава дълбок кехлибарен оттенък, а самият вкус е свеж, нежен, но рафиниран. Според опиталите усикито тоо има и лек цитрусов аромат.

Macallan 55-year-old – 12 500 долара

Това уиски се дестилира в дъбови бъчви от шери и отлежава 55 години. Единичното малцово уиски е било бутилирано в кристанални декантери, специално изработени от Rene Lalique, която създава подобна бутилка за парфюм през 1910 г. Напитката се смята, че има тъмен цвят и излъчва приятна миризма, подобна на торфения дим и сладки сушени плодове. Докато мекият и „гладък“ вкус на уискито преобладават, в него може да се открие и намек за цитрусов вкус. Опиталите го отбелязват и лек пикантен остатъчен привкус.

Glenfiddich 1937 – 20 000 долара

Това уиски е част от една от най-редките колекции на Glenfiddich. То е дестилирано през 1937 г. в завода на компанията в Шотландия. След като се оставено в продължение на много десетилетия да отлежава, бъчвата е отворена и ценната напитка е бутилирана през 2001 г. От него са създадени само 61 бутилки. Смята се, че уискито има богат орехов вкус, макар че има намеци и на кедър, канела, карамфил и карамел. Бутилката е купена на благотворителен търг в Ню Йорк през 2006 г.

Dalmore 62 Single Highland Malt Scotch Mathenson – 58 000 долара

Това е смес от четири малцови уиски, които са били дестилирани в различни години. През 1942 г. са произведени само 12 бутилки, всяка от които получава уникални имена, които имат огромно значение в света на Dalmore Estate. Най-скъпото от произведените уискита е именно Dalmore 62 Single Highland Malt Scotch Mathenson, кръстен на Александър Матенсън, собственик на имота. Анонимен купувач купава бутилката през 2005 година и споделя, че за разлика от много други купувачи, той няма да я пазаи като инвестиция с надеждата да я препродаде, а ще я отвори и изпие с петима от най-близките си приятели.

Macallan 1926 – 75 000 долара

Това уиски е най-старото в колекцията Fine and Rare на Macallan. Дестилира се през 1926 г., а бутилирането е осъществено през 1986 г. като са произведение едва 40 бутилки от пивката течност. Сместа от единичен малц е суха и концентрирана, тъй като не е добавяна вода по време на процеса на направя. Цветът на напитката отразява този на старата бъчва, в която е престоявало уискито. Бизнесмен от Южна Корея купи последната бутилка  през 2005 година.

 

Glenfiddich Janet Sheed Roberts reserve 1955 – 94 000 долара

Компанията Glenfiddich притежавала бъчва шотландско уиски, стареещо още от новогодишната нощ на 1955 г. Когато Джанет Робъртс, внучката на основателя на Glenfiddich Уилям Грант, почива при достолепната възраст от 110 години, компанията решава да я почете като направи 15 бутилки уиски от споемнатия бъчва. Четири от тях са подарение на семейството, а останалите са  продадени на търг. Една от последните бутилки е купена от бизнесмен от Атланта, който решава да я купи за 94 000 долара. Уискито е признато за едно от най-добрите създавани някога от компанията Glenfiddich и е известно със своя сладък вкус и аромат на цветя и плодове.

Macallan 1946 – 460 000 долара

Тази бутилка малцово уиски, намираща се в гарафа LaliqueCire Perdue бе продадена през 2010 г. на търг, като постъпленията от 460 000 долара отидоха за благотворителност. Това уиски е необичайно в това, че е направено с торфен малц поради тогавашните твърде високи цени на въглищата, чиято стойност се изстрелва в космоса поради Втората световна война. Това е класически Macallan и е един от най-добрите в историята.