Soundtrack.bg

Коя е първата песен в света на възраст повече от 2900 години?

Днес не можем да си представим света без музика. Но е имало време, когато тя не е съществувала. Все някога е трябвало да има начало и на това, нали? Изследователите търсят произхода на музиката от десетилетия и може би най-сетне са успели да го открият, съобщава BBC.

Според последните проучвания – произходът на музиката идва от земите на днешна Сирия. Това се е случило хиляди години преди основаването на днешната държава, която познаваме под това име и която днес е разяждана от една от най-кръвопролитните войни на века. Навремето тази територия е бил кръстопът, на който са се срещнали много култури и цивилизации – тя е била обитавана от мюсюлмани, християни, евреи, араби, асирийци, арменци, кюрди и много други – всички допринесли за световното музикално наследство.

През 50-те години на 20-ти век археолозите откриват древни 2900-годишни глинени табли при разкопките на малък кабинет – вероятно библиотека – в древния пристанищен град Угарит на средиземноморското крайбрежие на Сирия, разказва BBC Travel. В продължение на години, парче по парче, подобно на пъзел, учените събират глинените табели. Накрая това, което открили, било изумително. На глината били написани текстове, а под тях е това, което изследователите вярват, че е най-ранният пример за музикална нотация, откривана някога по света. Оказало се, че глинените плочки са първия прототип на музикален запис, при това – с лирики и мелодия.

Първата песен

Академиците прекарват години, сглобявайки и възстановявайки таблетките, опитвайки се да разберат какво е написано върху тях, какво означава и как би могла да звучи тази музикалната нотация, ако се възпроизведе отново. Текстът е във вавилонски клинообразен стил – система на писане, разпространена в целия регион преди няколко хилядолетия.

Големият проблем е, че учените могат да разчитат знаците, но в същото време – нямат никаква идея какво означават те, защото тази древна писменост не е разгадана. Затова и на изследователите, работещи по глинените плочи, им отнема 20 години, за да разгадаят частично за какво се пее в първата записана песен.

В песента става въпрос за младо момиче, което не може да има деца. Тя обвинява себе си, защото, поради някаква неспомената причина, се е държала неблагоприлично. Действието се развива през нощта, когато момичето отива да се моли на богинята Нигал, която е богът на Луната, да изцели нейната яловост. Тя носи със себе си кошничка със сусам, която предлага на богинята в замяна на изцерение. За съжаление – това е съвсем малка част от текста, но едва толкова е разчетена до момента.

Сирия се смята дом на музиката и поради друга причина. Първите музикални инструменти, открити на тази територия, произхождат от над 4000-годишна възраст. Производството на музикални инструменти продължава да процъфтява в Сирия през вековете и много от тях се съхраняват в колекции, отворени за посетители днес.

Учените твърдят, че много от тайните за произхода и историята на музиката, може би все още се крият в пределите на Сирия. За съжаление обаче – голяма част от изследванията са спрени, заради жестоката гражданска войн, която вече осма години разкъсва страната.

Антон Далчев