Soundtrack.bg

„Бон Джоуви влезе в Залата на славата на рокендрола

Групата „Бон Джоуви“ получи най-престижното звание в света на рок музиката – присъствието в Залата на славата на рокендрола. Това се случи вчера в Кливланд, Охайо. По случай стъпването в залата групата се събра в оригинален състав за пръв път от години, като на церемонията присъстваха бивши и настоящи членове на формированието.

„Бон Джоуви“ е създадена през 1983 г. и е една от най-успешно комерсиалните рок банди в историята. Те имат 13 издадени и 130  млн. продадени албума в цял свят. Групата е създадена от Джон Бон Джоуви и заради еднаквите имена – често хората бъркат името на изпълнителя и бандата. Така или иначе – 56-годишния Джон е основателят, лицето и двигателят, стоящ зад името Bon Jovi.

Групата имаше концерт за пръв и последен (засега) път в България през лятото на 2013-та. Тогава, след иначе великолепно шоу и на препълнен стадион – Джон Бон Джоуви разочарова публиката, защото отказа да пее заради сенна хрема от флората на „Борисовата градина“. Той си тръгна без бис и пропускайки да изпее някои от най-добрите си парчета, оставяйки много кисел вкус в устата на публиката след иначе великолепен концерт. Тогава той обеща да се върне, но след подобна излагация и то пред такава малка държава – никой не му повярва.

Залата на славата на рокендрола е музей в Кливланд, Охайо, Съединените американски щати, посветен на историята на рокендрола. Основан е на 20 април 1983 г. В него се съдържа информация за някои от най-влиятелните и талантливи представители на жанра. Всяка година в него влизат няколко избрани изпълнители, които трябва да са наистина влиятелни и известни. Условието е да са издали първият си сингъл или албум преди поне 25 години. Веднъж „влезли“ в залата – историята на бандата или изпълнителя става част от постоянната експозиция на музея.

На тазгодишната церемония беше почетен и Крис Корнел, като негово парче, в знак на почит към гибелта му, изпълниха музикантите от Alice in Chains. Освен „Бон Джоуви“ тази година в залата влязоха Нина Симоне, The Cars и Dire Straits.

Антон Далчев