Soundtrack.bg

5 изумителни неща, които човечеството прави, за да спаси планетата

Темата за екологията и опазването на природата е по-актуална от всякога. За съжаление обаче се говори предимно как ние унищожаваме планетата си. Днес обаче ще ви представим един материал на National Geographic, който разказва и за добрият пример – дейностите, които различни хора правят, за да ни спасят от тотална екологична катастрофа. От научнопопулярното списание ни разказват за 5 иновативни, високотехнологични и ефективни метода, които могат да решат разнообразни екологични проблеми. Най-хубавото в цялата работа? Всички те са на независими компании или организации, които самоинициативно са предприели стъпки към едно по-чисто бъдеще. Вижте ги.

Засаждане на дървета с дрон

Могат ли дроновете да се борят с обезлесяването? Инженерите на базираната в Обединеното кралство компания BioCarbon Engineering са разработили безпилотни дронове, проектирани да засаждат милиард дървета годишно. Те са по-пъргави от сегашните въздушни методи, а безпилотните машини могат да стигнат до места, до които хората не могат.

Високотехнологично почистване на океаните

The Ocean Cleanup е холандска организация с нестопанска цел, която има идея да изчисти огромното струпване на пластмасов боклук в Тихия океан. За целта компанията използва плаващи сита с котви. Подобно на рибарска мрежа – веднъж инсталирана – системата ще огради гигантските пластмасови петна и ще ги задържи на едно място докато не бъдат събрани и почистени.

Наблюдение на ледовете отвисоко

San Diego Zoo Global, в партньорство с Northrop Grumman, разполага с безпилотни дронове, оборудвани с камери и сензори с висока резолюция, които могат да наблюдават поведението на ледовете и полярните мечки. Проектът е разработен, за да илюстрира как се адаптират мечките към по-дългите лета и топене на леда в естествения им хабитат. По този начин ще се анализира поведението им и в последствие ще могат да се предприемат стъпки за опазването на вида.

Ферми в градовете

Компанията Bay Area използва LED осветление, за да увеличи растежа и реколтата от т.нар. хидропонни ферми – това са високотехнологични ферми в изолирано затворено пространство, които могат да бъдат разположени дори в жилищни градски квартали. Техният проект Plenty farm може да произвежда до невероятните 350 по-голяма продукция, сравнено с обикновените земеделски ферми. Този проект може да се окаже ключа към справянето на проблема с изхранването на все по-голямото население. Освен това – той е предназначен за градска среда и може да спести много място и да спомогне разширяването на градовете.

Да спасим животните на пътя

Един от най-големите проблеми на животните в развитите държави е тяхното убийство на пътя. Всяка година огромен брой живи същества стават жертва на сблъсък с автомобил, докато пресичат пътя, минаващ през естествената им среда. За да се намали опасността както за животните, така и за шофьорите, бразилската фирма ViaFauna тества крайпътни сензори – подобни на тези, използвани от полицейските радари. Тези сензори идентифицират смущенията по пътя и след това дават светлинни сигнали, с които сигнализират на шофьорите, че на пътя има животно               .