Soundtrack.bg

Продадоха хотелските врати на Боб Дилън, Джими Хендрикс, Мадона и Сид Вишъс

Боб Дилън е един от малкото живи творци на нашата планета, които вече имат статут на легенда. Обикновено „легендарни“ стават музикантите, които вече не са на този свят. Но за динозаври като Дилън това правилно не важи. Малко хора, като например Мик Джагър, Пол Маккартни, Елтън Джон и Ози Озбърн, му правят компания. Поет, музикант и писател – Боб вече отдавна е оставил своя отпечатък в историята, а днес животът му е обвит в мистерия.

Доказателство за това е една любопитна новина, която решихме да споделим с вас – вратата на стаята на американския певец Боб Дилън в емблематичния хотел Chelsea в Ню Йорк се продаде на търг за 100 хил. долара, чупейки всички рекорди, съобщава BBC. Това беше една от 50-те врати от хотела, където множество звезди останаха през годините.

Един бивш наемател е придобил вратите след ремонтни работи, започнали през 2011 година. След време на него му хрумва, че може да направи пари с тези овехтели врати и организира аукцион, който се проведе миналата седмица, и който му донесе стотици хиляди долари. Хотелът Chelsea, построен през 1880 г., се превръща в емблематично място за срещи на поколения певци, бохеми и писатели.

Вратата в стаята, използвана от певците Джанис Джоплин и Ленърд Коен по време на аферата им, както и певицата Джони Мичъл, привлече 85 000 долара. Въпреки тези три велики имена – нито една врата от стаите на хотелите не успя да събере повече пари, отколкото тази на Дилън.

Дори Джак Круак написва великата си книга „По пътя“, докато е останала в хотела през 50-те години на миналия век. Вратата в стаята му се продаде на търг за 30 000 долара. Хотелът също е приютявал писателите Марк Твен и Том Улф, а Артър Кларк пише сценария за „2001: Космическа одисея“ (култовият филм на Стенли Кубрик) именно в този хотел.

Най-скандалният инцидент в хотела пък се случва през 1978 г., когато Сид Вишъс от британската пънк група Sex Pistols е обвинен в убийство, след като Нанси Спънгън беше намерена мъртва – наръгана и убита – в общата им хотелска стая. Вишъс умря от предозиране с хероин преди началото на съдебното дело срещу него.

На аукциона беше продадена и вратата на китариста на Джими Хендрикс за 13 хил. долара. Вратата на стаята, използвана от Мадона, също беше купена за толкова пари.

Антон Далчев