Soundtrack.bg

Интересни факти за Джими Хендрикс, които едва ли знаете

Джими Хендрикс имаше кратък живот и кариера – тръгна си от този свят само на 27 години след кратките 7 активни години като музикант. Той ни напусна преди 48 години – двойно повече, отколкото е живял и 6 пъти повече, отколкото е творил. Колко велик трябва да си след толкова кратка кариера и толкова време след смъртта ти – да продължаваш да си един от най-разпознаваемите, слушани и обичани музиканти в историята? Трябва да си легенда. Трябва да си Джими Хендрикс. Ето няколко интересни факти от неговия живот, които не всички знаят.

Три пъти сменят първото му име

Той е роден като Джон Алън Хендрикс на 27 ноември 1942 г. в Сиатъл, но когато е на 4 години родителите му променят името му на Джеймс. Едва през 1966 г. Хендрикс става известен като Джими, защото неговият мениджър смята, че звучи по-екзотично.

Никога не е учил музика

Хендрикс се научава да свири първо на укулеле и след това на китара. Не можеше да чете ноти.  Абсолютно самоук е и има съвсем малко време, за да стане наистина добър. Днес обаче е поставен на номер 1 на списание Rolling Stone в списъка на 100-те най-велики китаристи. Според мнозина таланта и геният му са толкова големи, че ако Хендрикс беше доживял по-зряла възраст – най-вероятно щеше да промени концепцията за това какво е свирене на китара и що е рок… което той всъщност направи.

Постъпва в армията на 19, където прави първата си банда

Когато е бил на 19 са му дали избор или да отиде в армията, или да отиде в затвора за незаконно подсилване на автомобили. Джими става член на престижния парашутистки отряд на „Крийгъл орлес“, но военните не бяха за него. Той получил почетно освобождаване след не повече от година в служба. Там обаче запознава с басиста Били Кокс, с който прави първата си музикална банда. Двамата забиват във военните клубове през уикендите, а групата им се казва Casuals. Днес Кокс е последният оцелял член на група, от която Хендрикс е бил част.

Свирил е на една сцена с Ерик Клептън

През 1966 г. Хендрикс и Ерик Клептън се срещат в колежански театър в Лондон, където тогавашната група на Клептън Cream се готви да свири. Групата покани Хендрикс да се присъедини към тях. После Клептън казва: „ След края на концерта той се оттегли и животът ми не беше същият.“

За малко да запише албум с Пол Маккартни и Майлс Дейвис

През 1969 г. легендарният джаз музикант Майлс Дейвис и Джими Хендрикс планират да запишат албум заедно. Те вече имали барабист и единственото, от което се нуждаели, е басист. Хрумнало им, че най-подходящия за това е Пол Маккартни, който тогава бил в епогея на славата си. Те изпратили телеграма до Пол, за да го помолят да се присъедини към записването на един наистина специален албум. Получили обаче учтив отказ от личния асистент на „Бийтълс“, защото в този период Маккартни си бил взел дълга почивка в Шотландия.

Приживе никога не е имал NO. 1 хит

Това може да изглежда изненадващо, но Хендрикс не е единственият легендарен изпълнител, който никога не е достигнал върха в класациите. Боб Дилън също не е имал номер 1 хит. Същото важи и за The Who, Led Zeppelin и дори за Брус Спрингстийн. Номер 1 традиционно е запазен за краткотрайния пип, хип-хоп и комерс. За легендите остава историята и величието.

Снимка: Reuters
Той има деца

Почти е сигурно, че Хендрикс е бащата на най-малко две деца от отделни връзки. Едното е момче на име Джеймс Сундхист, а другото момиче Тамика Хендрикс. Шведските съдилища са признали Джеймс за син на Джими, но връзката на Тамика с Хендрикс никога не е официално потвърдена, въпреки че тя носи гордо името си.

Продължава да прави пари

Когато почина Хендрикс има приблизително богатство на стойност от около 5 милиона долара. Днес неговите имоти и притежания струват около 175 милиона долара. Тъй като няма завещание богатството му отиде при баща му Ал Хендрикс, който почина през 2002 г. и остави всичко на осиновена дъщеря.

Антон Далчев