Soundtrack.bg

6 мъже новатори, за които не сте чували

Представяме ви част от престижната класацията на списание Rolling Stone за хората, които определят бъдещето. Това са мъже новатори, които мислят не само за себе си, но и за цялата планета.

Брен Смит: Риболов за изхранване на света
Основател на GreenWave

Брен Смит е създател на изключително иновативен метод за събиране на морска храна, който той нарича 3D ocean farming. Това са ферми, в които се отглеждат екологично чисто, ефикасно и устойчиво различни риби и морски дарове. Смит разработва идеята от 90-те години и към тази година той има 25 ферми в целия свят. Идеята става все по-мащабна и помага да се съживи океана – мидите, които той отглежда, пречистват водата, като в същото време те се гледат без пестициди, изкуствени торове и други.

Най-голямото постижение на Смит обаче е отглеждането на специални видове водорасли, които са изключително търсени за козметичната, фармацевтичната, хранителната и много други отрасли. В същото време тези водорасли създават много голямо количество кислород. Според него ако 6% от световните океани бъдат покрити с подобни ферми – водораслите от тях ще стигнат за изхранването на целия свят, както и за поглъщането на целия въглерод, отделян от човешката дейност.

Били Париш: доставяне на слънчева енергия за масите
Основател и главен изпълнителен директор на Mosaic

Слънчевата енергия е бъдещето и това вече го знаят и малките деца. Въпреки това обаче – набавянето на такъв вид енергия за обикновените хора все още струва твърде много пари. Компанията Mosaic на Париш решава този проблем по изключително иновативен начин. Тя дава кредите на домакинства, които искат да изградят слънчеви панели на дома си, като ипотеката бива плащана чрез спестяванията от тока, които хората правят, благодарение на новата система. Ипотеката се прави на базата на това колко е бил токът на домакинствата в миналото и затова те не усещат чувствителна разлика между преди и след панелите си. Когато ги изплатят обаче – токът им става екологично чист и напълно безплатен. Благодарение на тази възможност хиляди домакинства в САЩ вече разполагат със собствени автономни слънчеви панели. Към края на 2017-та Mosaic е отпуснала 1 млрд. долара заем за слънчеви панели като цифрите продължават да растат.

Йорди Риба: лекарства за изцеление на мозъчни заболявания

Риба прекарва две десетилетия в изследване на неврохимичните процеси в растението “ayahuasca“ в лабораторията си в Института по биомедицински изследвания в Барселона. Това е растителен халюциноген от Амазонка, известен като наркотик за повишени емоционални състояния и предизвикване на видения. Ученият изследва активно мозъците на хората, които редовно използват наркотика. Благодарение на неговия упорит труд, все по-близо е моментът, в който може да се намери лекарства на дегенеративни заболявания като Паркинсон, Алцхаймер и други.

Даниел Грос: изкуствен интелект

Изкуственият интелект често се свързва с дистопични сценарии – от загуба на работното място до роботизирани господари. Но за Даниел Грос, който ръководи Y Combinator, един от най-плашещите сценарии е шепа конгломерати, контролиращи света на мислещите компютри. На 22-годишна възраст Грос ръководи един от отделите за машинно учене в Apple и вижда как технологичните гиганти доминират света на изкуствения интелект. „Това е лошо за света“, казва той. Неравновесието на властта може да доведе до контрол на данните и крайно социално неравенство. Затова той се захваща с „мисията на живота си“ – да направи така, че в бъдеще изкуственият интелект да бъде ръководен от много хора, правителства и компании, а не от няколко мега корпорации.

Y Combinator е акселератор, който помага на стар-тъп компании, в сферата на дигиталните и машинни сектори, с финансиране, съвети и връзки. В замяна взима 7% от стойността им. Част от компаниите, на които Y Combinator е помогнал са: Dropbox, Airbnb, Coinbase, Stripe, Reddit, Instacart, Twitch, Cruise Automation, Optimizely, Zenefits, Docker, DoorDash, Mixpanel, Heroku, Machine Zone, Weebly, and Paribus. Общата пазарна стойност на тези компании е над 80 млрд. долара.

Фън Джанг: разширява границите на медицината
Молекулярен биолог, MIT

Фън Джан е само на 32, когато става първият учен, който успешно редактира човешки клетки, използвайки CRISPR – технология за промяна на ген, която може да се използва за фиксиране на клетъчни мутации. Технологията вече е водеща при лечението на ХИВ, рак и невродегенеративни заболявания – да не говорим за потенциала й за преработване на кораловите рифове и за оползотворяване на биологичната сила на водораслите. Това е една от най-модерните, съвършени и сложни технологии в света на биоинжинерството. Тя предизвиква много етични, морални и религиозни дискусии, защото именно това е началото на технологията, с която хората могат да се превърнат в богове и да променят генетичния и клетъчен код на живите организми. В същото време тя би могла да спаси милиони хора от неизлечими до момента заболявания.

Ману Пракаш: Високотехнологична техника за евтина медицина
Професор по биоинженерство, Станфордски университет

Ману Пракаш, професор по биоинженерство в Станфорд и носител на „гранта за гении“ на МаКартър, посещава медицинска клиника в Уганда преди няколко години, когато вижда нещо обезпокоително: лекарите в Африка разполагат със скъпа медицинска центрофуга – жизнено важна за откриването на болести като малария и туберкулоза. Те обаче нямат достъп до достатъчно електричество, за да я захранват. За да помогне, той се посвещава на това, което нарича „оскъдна наука: идеята, че ако направите науката достъпна и приложима, тя ще окаже въздействие върху глобалното здраве и образование извън нашето въображение“.

И така неговият екип от изследователи запретват ръкави и успяват да изработят евтина центрофуга, която всеки може да използва, въпреки ограничените средства и минималното обучение. Резултатът е  видим – машината е в пъти по-евтина и за покупка, и за поддръжка, а освен това е елементарна за използване. Тя служи за откриване на болести по животните и хората, идентифициране на мръсен въздух и дори тестване за фалшиви лекарства. Над 50 000 от тези машини са влезли в употреба в 135 страни, които иначе не биха имали достъп до подобна технология.

Брайън Армстронг: Онлайн революцията
Съосновател и главен изпълнителен директор на Coinbase

Брайън Армстронг е създател на първата легална банкова система за обмен на криптовалути в света. Coinbase позволява на 11,9 милиона потребители да обменят повече от 40 милиарда долара. Вече някои служители в държави като Аржентина, където валутата е нестабилна, избират да получават заплатите в Bitcoin, което отново се случва, благодарение на труда на Армстронг.

Антон Далчев

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.