Soundtrack.bg

13 от най-красивите музикални обложки

„Корицата продава“. Това е констатация, която важи в пълна сила и до ден днешен за книгите. Много често си купуваме книга, защото сме омагьосани от нейната корица, без значение какъв точно е самият текст. Същото правило, до известна степен, до скоро важеше и за музикалните албуми. В миналото, когато не всичко беше дигитално, хората събираха винили, касетки и дискове, правейки колекция. Затова и се интересуваха как изглежда физическото тяло на музиката, която слушат. Защото макар обложката да няма връзка с качеството на записа, тя е важна част от цялостното усещане за продукта.

Днес ще ви покажем някои от най-красивите и впечатляващи обложки в светa. Ще пропуснем наистина големите класики като кориците на The Beatles, Pink Floyd, Nirvana и т.н. банди, които всички сме виждали хиляди пъти. Целта е да ви представим не чак толкова популярни в България обложки, които обаче имат висока художествена или иконична стойност.

Gallows: In The Belly of a Shark by Dan Mumford

Muse – Origin of Symmetry

Relayer: Yes

Pixies – Doolittle

Yes: FRAGILE

SURFER ROSA, DOOLITTLE

Queen – News Of The World

Joy Division – Unknown Pleasures (1979)

Parliament – Motor Booty Affair (1978)

McCartney: McCartney (1970)

The Velvet Underground & Nico – The Velvet Underground

1984 – Van Halen

Verve – A Storm In Heaven

 

Ето това бяха нашите предложения. Както написахме – те са напълно субективни и не са свързани с музикалната стойност на албумите, а чисто и просто с художествената на кориците. Разбира се, има още по-иконични обложки, чиято идейност, замисъл и послания са откровено гениални. Истината е, че и днес се правят невероятни дизайнерски решения и има издания на албуми, които просто ни отвяха главите. Скоро ще направим и отделен материал само за тях.

Предстои да направим и класация за най-иконичните обложки и историите и посланията зад тях. А кои са вашите любими такива?

 

 

Антон Далчев