Soundtrack.bg

Гениалният сериал Black Mirror продължава с 5-ти сезон по Netflix

Сериалът Black Mirror започва да излиза през 2011 г. по британската обществена телевизия Chanel 4 с шоурънът Чарли Брукър. Той бързо става популярен във Великобритания, но не толкова извън пределите на Острова. Предаването е нещо абсолютно невиждано, крайно оригинално, брутално, черно, неполиткоректно и шокиращо. Изключителен риск за телевизията, който обаче се оправдава напълно.

Идеята на Black Mirror е да е дистопична фантастика, в настоящето или бъдещето, която демонстрира огромното и пагубно влияние на технологиите върху обществото. Сериалът е едно „ВНИМАНЕ!“ с главни и червени букви за това до какво биха могли да доведат технологиите, ако ги изпуснем от каишката. Всеки епизод е сам за себе си с напълно различна история, сетинг и герои. До момента са излезли 19 епизода, като реално това са 19 кратки (или не толкова) филма. Звездните режисьори, актьори и сценаристи работели зад тях са твърде много, за да ги изброяваме тук.

Никога няма да забравя шокът и възхитата си, когато за пръв път се докоснах до Black Mirror през 2013-та година по препоръка на мой приятел от Англия. Тогава сериалът не беше въобще популярен в България и ми беше много трудно да споделя еуфорията си от него. За щастие през 2016-та Black Mirror стана толкова известен, че беше купен и продължен от Netflix и то с двойно повече епизоди на сезон, отколкото до момента. От тук насетне неговата популярност и успех бяха гарантирана.

BRB

През 2016-та видяхме 3-тия и най-гениален сезон на Black Mirror, където нямаше слаб епизод, а някои серии бяха истински шедьоври, които ти отвяват мозъка. За съжаление последният, четвърти, сезон не беше толкова силен, но само в сравнение с останалото на Black Mirror. В него отново имаше 3 страхотни серии и 3, които бяха малко за пълнеж, но на мен ми харесаха. Затова и доверието ми към Netflix и Чарли Брукър не е спаднало въобще. Най-важното обаче е, че последните два сезона станаха истински феномен в интернет и сериалът най-сетне получи медийното и обществено внимание, което заслужаваше.

Затова и въобще не се изненадвам от това, че миналата седмица Netflix официално обявиха, че подновяват Black Mirror за 5-ти пореден сезон. За съжаление все още нямаме много подробности, защото от Netflix пуснаха новината през Twitter с кратко промо и текст “The future will be brighter than ever“. Промото пък завършва с “Be Right Back”, което е заигравка с абривиатурата BRB, която често се използва в онлайн дигиталните игри, когато някой играч става за малко от компютъра.

Ще ви държим в течение на бъдеща информация по темата, но едно е ясно – петият сезон ще се очаква с голямо нетърпение.

Антон Далчев