Soundtrack.bg

10-те най-любими албума на всички времена на Ози Озбърн

Наскоро ви представихме любимите 10 албума на метъл легендата Роб Халфорд. Заради големия интерес към материала решихме, че няма как да не направим същото и с един друг динозавър на твърдата музика – Ози Озбърн.

Класацията отново е направена от списание Rolling Stone, които са помолили Ози да изброи любимите си албуми. Поглеждаме към тази класация с носталгия. Озбърн тази година ще стане на 70, а вече обяви, че предстоящото му турне ще бъде неговото сбогуване с музиката. Неговата 50-годишна кариера промени света на рока и не би било преувеличено ако кажем, че е един от бащите на метъла. Същинска легенда, на която дължим албуми като Black Sabbath, Paranoid, Vol.4, Bark at the Moon и редица други. Както годините му със „Сабат“, така и соловите му изпълнения оставиха следа в историята на американската попкултура и световната музика.

Затова и с огромен интерес разгледахме най-любимите му албуми. Селекцията и коментарите са изцяло на Ози. Вижте ги.

AC/DC, ‘Highway to Hell’ (1979)

Обичам Брайън Джонсън, но за мен добрият ми приятел, покойният Бон Скот, беше най-добрият вокал, който AC/DC са имали. Този албум беше като наркотик за мен.

Alice in Chains, ‘Facelift’ (1990)

Друг невероятен дебют. „Man in the Box“ е класика . Layne Staley беше прекрасен човек. Толко е тъжно, че той не успя да победи демоните си.

Guns N’ Roses, ‘Appetite for Destruction’ (1987)

Един от най-големите дебютни албуми на всички времена. В него няма слаба песен. Никога не ми омръзва да го слушам.

Judas Priest, ‘British Steel’ (1980)

Какво мога да кажа, момчетата от Judas Priest са не само мои приятели от родния ми град Бирмингам, но и една от най-добрите метъл банди на всички времена. Този албум съдържа „Living After Midnight,““Breaking the Law“ и „Metal Gods“. British Steel е класика, която определено ще издържи изпитанието на времето.

Led Zeppelin, ‘Led Zeppelin IV’ (1971)

Винаги съм бил огромен фен на Led Zeppelin. Всичките им студийни албуми са класически, но това е един от любимите ми за всички времена.

Megadeth, ‘Rust in Peace’ (1990)

Не бях разбрал колко е добра тази група, докато не чух този албум.

Metallica, ‘Master of Puppets’ (1986)

Взех Metallica на турне с мен след излизането на Master of Puppets. Албумът бе крайъгълен камък за групата и за хеви метъла.

Motörhead, ‘Ace of Spades’ (1980)

Албумът, който постави Motörhead на върха. Заглавната песен „Ace of Spades“ е „Paranoid“ на Motörhead. Това е един от най-великите метъл химни и за мен една група не е достигнала върха, докато няма собствен химн. Този е техният.

Pantera, ‘Cowboys From Hell’ (1990)

Тези момчета бяха едни от най-големите парти животни, с които някога съм бил на турне. Този албум трябва да е в колекцията на всеки фен  на метъла.

Rob Zombie, ‘Hellbilly Deluxe’ (1999)

Rob Zombie също е човек, с когото съм обикалял доста. Той е истински художник във всеки един смисъл, а Hellbilly Deluxe е най-доброто на Rob по мое мнение.

Антон Далчев