Soundtrack.bg

Правят нов сериал по „Светът на диска“ на сър Тери Пратчет

Минаха точно 3 години от кончината на сър Тери Пратчет, а ние все още не можем да осъзнаем неговата липса. Един истински вълшебник, който ни даде част от най-добрата литература на съвремието ни. Дори да не сте фен на творчеството му и жанра, не бихте могли да отречете изключителното въображение и човещина, които този човек притежаваше. Ние го обожавахме не само заради уникалните му, шарени, забавни и всъщност много дълбоки и смислени книги, но и заради неуморната му борба за един по-добър свят. Сигурни сме, че в момента той пие чай и води философски разговори със СМЪРТ, намирайки се на едно по-добро място, най-вероятно на гърба на гигантска костенурка.

Една от любимите ни поредици, развиваща се в „Светът на дискът“, е тази за Ваймс, Ветинари и престъпността на Анкх-Морпорк. Или иначе казано – „Стражите“. Затова и тръпнем от нетърпение да ви споделим една голяма, за нас, новина. Официално обявиха, че се готви сериал, базиран именно на книжките за стражите с работно заглавие The Watch.

За съжаление все още няма почти никакви подробности за продукцията, но сериалът най-вероятно ще показва добре познатите ни колоритни герои от Градската стража на Анкх- Морпорк. Проектът се води от BBC Studios, които обожаваме и смятаме, че правят наистина интересни, смели и различни продукции, макар и не с толкова голям бюджет, колкото топ американските такива. На студиото дължим прекрасни сериали и предавания като War and Peace, Top Gear, Luther, Doctor Who, Blue Planet II, Planet Earth II и редица други.

Партньор на BBC Studios пък ще бъде компанията, създадена от Тери Пратчет, Narrativia, която управлява цялото наследство на писателя. Днес тя се ръководи от дъщеря му Риана и бившия бизнес миниджъра на Пратчет. Това е цялата налична информация, но макар оскъдна, тя ни вдъхва големи надежди, защото двете британски компании са доказали многократно своите качества и сме напълно сигурни, че ще походят с огромно внимание и страст към предстоящия сериал.

„Добри поличби“

Междувременно можем да задоволим апетита си за Пратчет с предстоящия мини сериал от 6 епизода, базиран на една от най-известните книги на Тери, писана заедно с любимия ни Нийл Геймън – „Добри поличби“. Сериалът се очаква да излезе през 2019-та, като главните роли се поемат от Майкъл Шийн (Азирафел) и Дейвид Тенант (Кроули). Историята на „Добри поличби“ разказва за един ангел и един демон, които се опитват да предотвратят Апокалипсиса, който може да бъде причинен от малко сладко момченце, което се оказва, че е Антихриста.

 Книгата е изключително забавна, пародийна, но и смислена и умилителна, пълна с много препратки към британската попкултура и е писана в типичния за Пратчет и Геймън стил, взимащо най-доброто и от двамата. Големият тандем на новото британско фентъзи достига един от върховете си с нея, затова и имаме голямо очакване към екранизацията на „Добри поличби“.  Сериалът е копродукция на две огромни компании – BBC и Amazon, аекипът и пред, и зад камера, е звезден. Изпълнителен продуцент е Дъглас Маккинън („Knightfall”, „Dirk Gently”, „Doctor Who”, „Outlander”, „Sherlock”), като в актьорския състав са включени и Джон Хам, Майкъл МакКийн, Нина Сосаня и Джак Уайтхол. Най-хубавото пък е, че шоурънът ще е самият Нийл Геймън, чиито качества в киното видяхме, благодарение на American Gods и Doctor Who.
Очакваме с нетърпение!