Soundtrack.bg

„Оскари“ 2018: Рекордите, които бяха поставени

С какво ще запомним тазгодишната церемония за връчване на „Оскарите“?

Ето че измина и 90-ата поред церемония за връчване на „Оскарите“ – най-престижната и ценна награда в света на кино индустрията. Както винаги, решенията на Академията предизвика някои полемики. Не всички останаха доволни от избора на журито, докато други се съгласиха с имащите вот. Напълно нормално, бихме казали.

Тазгодишната церемония постави някои интересни рекорди, които си струва да отбележим.

Ето и някои от постиженията, които ни се струват наистина любопитни.

Джеймс Айвъри, най-добър адаптиран сценарий

Когато Джеймс Айвъри спечели статуетката за най-добър адаптиран сценарий за филма Call Me By Your Name, той се превърна в най-възрастният носител на „Оскар“ за всички времена. В момента американецът е на 89 години. До този момент той беше номиниран общо три пъти, но това е първата му победа. На сцената Джеймс Айвъри бе посрещнат на крака от публиката, която оцени напълно заслужения му триумф.

Джордан Пийл, най-добър оригинален сценарий

Режисьорът на Get Out Джордан Пийл влезе в историята, превръщайки се в първият чернокож мъж, успял да спечели статуетката за най-добър оригинален сценарий. Пийл, който също така бе номиниран за най-добър режисьор и за най-добър филм, заяви по време на речта си, че не е бил сигурен дали Get Out изобщо някога ще види бял свят.

The Shape of Water, най-добър филм

Красивата приказка на Гийермо дел Торо The Shape of Water бе отличена като най-добър филм на изминалата година. Това също е историческо, защото по този начин лентата на Дел Торо се превърна в първият филм с жанр научна фантастика, успял да стигне до статуетката. Макар че самият филм е смесица от различни жанрове, самата история за романс между човек и необикновено същество предполага вкарването му в sci-fi рамка.

A Fantastic Woman, най-добър чуждоезичен филм

A Fantastic Woman е страхотен филм, въртящ се около историята и живота на транссексуална жена. Също така е първият в историята филм от Чили, успял да грабне „Оскар“ в тази категория.

Джон Уилямс, най-добра музика

Джон Уилямс, който бе номиниран за най-добра музика за Star Wars: The Last Jedi, но загуби от Александре Десплат (The Shape of Water), подобри собствения си рекорд за най-много загубени „Оскари“. Уилямс е човекът с най-много номинации за статуетката, което означава, че е и човекът с най-много загубени „Оскари“ – вече 46.