Soundtrack.bg

Известни хорър филми, базирани на истински истории

Някои от най-популярните хорър филми са всъщност базирани на истински истории.

Всички обичаме някой друг хубав хорър филм от време на време. Особено вечер, когато всички вече спят, а ние можем да приглушим светлината и дадем шанс на поредното заглавие, което обещава да ни изплаши здравата. Е, да – не винаги това се случва, а понякога хорърът минава по-скоро в сферата на комедията, но пък и има някои наистина сполучливи попадения.

Някои филми на ужасите стават още по-интересни, когато разберем, че всъщност са базирани на истински истории. Това определено би ви изкушило да ги видите, нали?

В този материал ще ви разкажем за няколко популярни кино хоръра, които са вдъхновени от реални събити.

The Exorcist

Може би един от най-класическите и важни хорър филми в историята. Лентата разказва историята на 12-годишната Рейгън, която е обладана от демон. След като усилията на традиционната медицина не дават никакъв резултат, майката на момичето е принудена да прибегне до услугите на екзорсист. А какво се случва до края на филма, ще оставим на вас да разберете, ако все още не сте го гледали.

Иначе The Exorcist черпи вдъхновение от история, публикувана във “Вашингтон Поуст” през 1949 година. Статията разказва за 14-годишно момче, което е наречено “Роби”. Един ден Роби чува шумове и слиза в мазето на къщата си. Там то вижда как една от иконите в помещението се движи, сякаш нещо я насочва с невидима сила. Дни по-късно, бабата на Роби умира.

Скоро след това Роби започва да изживява същите тревожни събития, описани и във филма. Семейството на Роби се обръща за помощ към екзорсист. Момчето прекарва известно време и в психиатрична клиника, а един ден думата “exit” се появява на тялото му. Скоро след това и демонът изчезва.

Psycho

Режисиран от великия Алфред Хичкок, “Психо” е още една култова лента в историята на хорър жанра. Филмът разказва историята на Норман Бейтс, който е собственик на хотел. Малката подробност тук е, че Норман е убиец с тежки психични отклонения, който има навика да се облича като покойната си майка и да убива хора от “нейно” име.

Историята на Норман Бейтс е инспирирана от съвсем реален човек – Ед Гейн. Той става толкова популярен с убийствата си, че вдъхновява не само “Психо”, но и друга хорър класика – “Мълчанието на агнетата”. Приживе Ед е имал “симпатичния” навик да изравя трупове и да ги използва за направата на дрехи. Също така е обичал да запазва техните лица и да ги закача на стените на къщата си. Откачено, нали?

Ед Гейн най-сетне е уловен, когато оставя кървави следи след себе си, излизайки от магазин за хардуер. Полицията посещава дома му, за да го разпита, оставайки поразена от това, което вижда. Отритнат от всички през целия си живот, Ед формира извратена обсесия по адрес на майка си, която се засилва след смъртта ѝ. Оттук идва и идеята за персонажа на Норман Бейтс в “Психо”.

The Haunting In Connecticut

The Haunting in Connecticut ни запознава със Сара и нейния син Мат. За съжаление, Мат има рак в терминален стадий. За да бъде той по-близо до болницата, Сара решава да наеме къща в близост до нея. Собственикът на къщата предупреждава Сара, че къщата пази много история и дори ѝ предлага през първия месец да живее там безплатно. Притисната до стената, Сара няма друг избор, освен да приеме предложението. След като семейството се нанася, започват да се случват странни неща.

След седмици на призрачни видения и кошмари, Мат убеждава сестра си да изследват призрачната къща. Те откриват, че мъжът, който е живял тук, е извършвал сеанси и се е свързвал с мъртвите. В един от тях, всички присъстващи са загинали, с изключение на един, който е изчезнал. Следват срещи с опасен дух, който ще изправи Мат на битка между живота и смъртта.

The Haunting in Connecticut е базиран на случилото се с реално съществуващото семейство Снидекърс, които се нанасят в стара къща в Саутингтън, Кънектикът. При един оглед на къщата, Кармен Снидекър открива инструменти, използвани от хората, отговарящи за грижата за трупове. Постепенно става ясно, че някога същата тази къща е била погребален дом. Най-големият син на семейство Снидекър започва да сънува непрестанни кошмари, виждайки и духове. Извиканите на помощ контактьори установяват, че къщата е изпълнена със зли души и демони.

The Exorcism Of Emily Rose

Младо момиче на име Емили Роуз умира, след като свещеник извършва екзорсизъм и прави опит да прогони демона, обсебил душата ѝ. В следствие на това, свещеникът е даден под съд, а защитаван от адвокат с малко вяра в Господ, той трудно може да убеди журито в правотата на действията си. Свещеникът разкрива пред съда, че първият екзорсизъм е разкрил имената на демоните, вселили се в Емили Роуз. След това тя отказва втори сеанс, като дори спира да взима лекарствата си против психоза, сякаш знаейки, че ще умре. Което и се случва. Филмът е концентриран върху въпросния съдебен процес, а самият екзорсизъм е пресъздаден на порции.

The Exorcism of Emily Rose е силно вдъхновен от историята на Анелиз Мишел, родена в Бавария през 1952 година. Анелиз се ражда в религиозно семейство, посещаващо редовно църква. Скоро след 16-ия си рожден ден обаче, Анелиз получа пристъп в следствие на специфичен тип епилепсия. Въпреки предписаните лекарства, състоянието ѝ се влошава, след което ѝ се поставя и нова диагноза – шизофрения. Скоро Анелиз развива омраза към всичко, свързано с Църквата, което кара семейството ѝ да вярва, че тя е обладана.

Близките на Анелиз викат свещеник, който да извърши екзорсизъм. След точно 67 проведени екзорсизма, Анелиз е намерена мъртва. Свещеникът е разпитан от властите, като неговата версия е, че виновни за смъртта ѝ са демоните. Аутопсията обаче показва, че Анелиз е починала от недохранване, дехидратация и пневмония. Свещеникът е осъден за убийство.

The Possession

The Possession ни запознава с историята на момиче, което купува стара антична кутия от гаражна разпродажба. След като намира тайния ключ, тя отключва кутията, но и освобождава зъл дух, който завладява душата ѝ. Скоро бащата на момичето осъзнава, че нещо с дъщеря му не е наред. Скоро той разбира истината за кутията и за злия дух, който е бил затворен вътре в нея. И търси помощ, за да бъде извършен екзорсизъм.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=33&v=0gBeG31fX40

Тази история всъщност е вдъхновена от случай, описан в материал на “Лос Анджелис Таймс”. Според историята в реномирания ежедневник, в eBay се е продавала малка дървена кутия, съдържаща т.нар. “dybbuk” – зъл дух, познат в еврейския фолклор. Кутията се е продавала с предупреждението, че в нея се крие дух. Освен това, имало е и информация за предишните ѝ собственици, както и за необичайната паранормална активност около тях. В крайна сметка, кутията е продадена за 280 долара на университетски музей.

Зад себе си кутията със злия дух е оставила последици като необясними сърдечни удари, загуба на коса, разрушена частна собственост, халюцинации и други.