Soundtrack.bg

Проучване твърди, че за мъжете не е здравословно да бъдат главата на семейството

Живеем в интересни времена. Времена на тотално разчупване на старите социални норми и възгледи – на измяна на класическото семейство. Това се дължи на множество политически, обществени, технологически и икономически фактори. Факт е обаче, че на Запад все повече хора никога не биха могли да се впишат в понятието на „семейство“ в класическото значение на думата. Това често се налага умишлено от горните етажи на властта. А защо е повод за друг разговор.

За добро или лошо обаче – във все повече семейства мъжът и жената изкарват прехраната по равно, а вече не са и малко случаите, в които именно представителите на нежния пол са онези, които носят по-голяма отговорност и финансова стабилност. Колкото и мъжкото ни его да не иска да го признае.

Едно проучване обаче доказва, че всъщност никак не е полезно за мъжете да бъдат глава на семейство и да са онези, на чиито рамене стоят всички. То ще породи множество полемики сред по-консервативните от нас, но все пак вижте за какво става въпрос.

Проучването е направено от Американската социологическа асоциация в Сиатъл, която анализирала 15-годишни данни за женени хора на възраст между 18 и 32 години. Данните показали категорично, че мъжете, които изкарвали най-много пари в семейството и на практика издържали и отговаряли за всичко, изпитват много по-голям спад в психическото си и физическо здраве, спрямо онези, които поделяли отговорностите с половинката си.

Най-много страдали онези мъже, които били единственият източник на доходи в дома.

Мислехме си, че това е напълно логично. Все пак ако на един човек лежи цялата отговорност за благоденствието на семейството, то е напълно нормално той да работи повече (от там проблеми със здравето), да бъде психологически по-напрегнат и съответно – по-малко щастлив.

Оказва се обаче, че тази логика важи само за нас – мъжете. При представителите на нежния пол нещата стоят точно обратното. Колкото по-голяма финансова отговорност имат дамите, толкова по-психически благополучно се чувстват те. Тяхното здраве по никакъв начин не рефлектира на това дали са глава на семейството и всички разчитат на тях.

Според учените поколението „милениум“ може да се окаже първото, което напълно се отказва от максимата на „мъжът като доставчик“.

Темата, разбира се, е много по-сложна от едно проучване. Напълно логично е в днешно време доходите да се делят между двамата партньори. Ние сме на мнение, че жените не само, че не са по-лоши кариеристи от нас, но всъщност и могат да са много по-амбициозни, последователни, отговорни и целенасочени. Когато и двамата партньори изкарват добри доходи, това носи много повече възможности за по-добър живот. От друга страна обаче – традиционните ценности все още са силно вкоренени в съзнанието ни. Макар те да са остарели и да не са валидни за днешната действителност, ние мъжете продължавам да се държим и чувстваме според възпитанието си. От деца на нас ни е вменявано, че трябва да сме глави на семейство, да изхранваме съпругата и децата си, че всичко зависи само от нас и други стереотипи. На голяма част от дамите пък е било възпитавано същото усещане, затова и те имат определени очаквания и предразсъдъци.

Истината е, че мъжете от поколението „милениум“ са в неизходна позиция – те са преходно поколение. Разкъсвано между това да изпълняват традиционната си роля на „алфа“, но в същото време – да се съобразяват с новите порядки. Промяната обаче вече е факт и само едно поколение по-късно, семействата ще бъдат много по-различни от това, което са били вчера и днес.

Антон Далчев

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.