Soundtrack.bg

Яхтата на „Мерцедес“ за 1.7 млн. долара, която ще притежават 10 души в света

Ако като малки мечтаехме за „Ферари“ и „Порше“, то като мъже вече мечтаем за „Мерцедес“. Но не някоя дизелова 20-годишна каруца, а истински, висок клас, туко-що излязъл от завода германски инженерен шедьовър. „Мерцедес“ продължават да правят едни от най-добрите автомобили, които те карат да се чувстваш специален.

Понякога обаче от компанията ни изумяват и създават нещо, просто така, за да се изфукат, което ни кара да забравим за алтруистичната си същност и да ламтим за пари. Защото само пари, ама с много, бихме могли да си купим новата яхта на „Мерцедес“.

Става въпрос за изключително премиум „лодка“ на „скромната“ цена от 1.7 млн. долара. Яхта, за която, освен пари, трябва да имаш и влияние. Защото само 10 души в целия свят ще могат да се сдобият с такава. Факт, който след няколко години ще я направи колекционерска и дори още по-скъпа.

Новото произведение на изкуството на „Мерцедес“ дебютира по време на яхтеното шоу Монако. Става въпрос за изключително лимитирана и красива малка яхта, наречена Arrow460-Grandturismo. Тя е направена в партньорство с друга компания – Silver Arrows Marine. Партньорството между двата луксозни бранда беше обявено през 2012 г. и сегашният продукт е плод на многогодишно усилие на инженерни екипи и на двете фирми.

„Мерцедес“ ще продаде не само 10 яхти общо, но и ще сложи още един лимит – една държава има право само на едно от плавателните средства, независимо колко е голяма. Никнеймът на яхтата е „Silver Arrow of the Seas“, като тя е кръстена на култовата класика на „Мерцедес“ от 1930-та – състезателната кола „Silver Arrow“.

Яхтата е сравнително малка – едва 15 метра, но това, с което се отличава, е дизайнът. Единственото нещо, с което можем да го сравним, е култовата яхта от сериала „Гръм в рая“ с Хълк Хоган.

Отстрани тя прилича на седан и има препратки към Mercedes S-Class.

Двигателят е 960 конски сили и достига скорост от 40 морски възела.

Яхтата е „кабрио“ като покривът и прозорците й могат да се прибират.

Способна е да вози удобно около 10 души. Леглата и масите й са подвижни, така че, когато е необходимо, може да се освободи повече място.

Екстрите й включват климатик, хладилник за вино, фризер за лед, дигитални технологии и какво ли още не.

Снимки: Мерцедес

Антон Далчев