Soundtrack.bg

10 години филмова вселена Marvel

Преди 2 дни се навърши 10-годишнината от стартирането на най-успешната комерсиална вселена в историята на киното – супергеройските филми на Marvel. Всичко започва с първия филм за Iron Man, излязъл на 7 февруари 2008 г.

 Днес, 10 години по-късно, Marvel са абсолютната институция в блокбъстър холивудското кино. За това време успяхме да видим цели 18 супергеройски филми с общ бюджет 3.4 млрд. долара и общи приходи от над 13.5 млрд. долара. При това говорим само за разпространението по кината, без да се броят продажбите на всякакъв мърчъндайз, игри, фигурки, комикси, книги и каквото друго се сетите.

Не случайно обаче Marvel стават толкова успешен феномен. Макар да не сме толкова големи фенове, трябва да признаем, че компанията успява да предложи най-висококачествените комерсиални фантастични филми в последното десетилетие. Да, тези филми обикновено не са дълбоки. Да, те не са новаторски и не са невероятно кино. Да,  те са изключително политкоректни, напудрени и цензурирани. И, да, Marvel буквално са изкупили всичките критици в САЩ и получават ексклузивно страхотни ревюта на всяка следваща своя лента, всяка от които е „най-добрата до сега“.

Но въпреки това Marvel поднася филми, които са направени от страхотни екипи, с големи пари и висок професионализъм. Филми, които са перфектни за една кино вечер с приятели и за разпускане в края на работната седмица. Освен това не може да се отрече на Marvel, че наистина успяха да съберат едни от най-добрите кино творци и актьори в Холивуд – редица от които дори носители на „Оскар“.

Доказателство за това е клипчето, което пуснаха преди 2 дни. В него те са събрали почти всичките от основните си актьори, участвали във филмовата им вселена. Няма да ни стигне време да изброим цялата плеяда от звезди, събрала се тайно още през октомври в студиото, където е бил сниман “Avengers: Infinity War”. Просто ги вижте.

Затова, макар да имаме не една или две критики, трябва да признаем, че Marvel са абсолютните короновани крале на комерсиалното кино в световен мащаб. И не виждаме кой би могъл да ги свали от този трон в поне следващите 10 години. Със сигурност обаче не е DC.

Антон Далчев