Soundtrack.bg

5 съвета за по-ефективна работа от вкъщи

Работата от вкъщи крие някои сериозни предизвикателства. Ето няколко добри съвета как да се справите.

И друг път сме коментирали, че е готино да бъдеш фрийленсър. Особено когато това върви с работата от вкъщи и предимствата на домашния уют.

Не винаги обаче е лесно да намериш точния баланс, когато стане въпрос за работата в домашна обстановка. Много често това върви с голям брой изкушения, които могат да те разсеят от основната ти цел, а именно – да работиш.

Не е рядкост хората, които са започнали да работят от собствения си дом, да започнат да се оплакват, че продуктивността им е намаляла. Предлагаме ви няколко съвета, които бихте могли да използвате, ако и вие усетите подобен проблем с представянето си в служебен аспект.

Покажете благодарност

Колкото и странно да звучи, работната среда и офисът всъщност те подтикват да работиш. Когато вече се озовеш в офиса, пред теб вече няма друга алтернатива, освен да започнеш да изпълняваш задълженията си. Когато работиш от дистанция, това може да бъде малко по-трудно. Може да бъде трудно и да влезеш в правилното настроение за работа, особено когато има толкова много неща, които да те разсеят. Бъдете сигурни, че не се будите с настроение от типа на „не искам да работя“. Започнете деня си, показвайки благодарност. Благодарност за това, че сте будни, за здравето си, за възможността да си докарате приходи. Ако можете, потренирайте. Направете си добра закуска, изчистете съзнанието си. Медитирайте или се помолете, ако сте вярващи. Да си благодарен намалява шанса да се почувстваш немотивиран или невдъхновен.

Поставете си график и го следвайте

Тъй като времето ви не минава в традиционния офис, постарайте се да направите така, че да не го прахосате изцяло. Времето минава бързо и ако не го структурирате, няма да постигнете много. Важно е да си съставите график и да го следвате. Без значение е дали ще работите осем часа без прекъсване или ще ги разпределите на порции. Важното е в моментите, които сте отредили за работа, да правите именно това – да работите! Бъдете сигурни, че времето за работа пасва с личния ви биологичен часовник. Ако работите по-добре сутрин или вечер, настройте графика си съответно това.

Елиминирайте всичко, което ви разсейва

В днешно време е лесно човек да се разсее. Достъпът до интернет предоставя възможността да изгубите много време в социални мрежи, сайтове и т.н. Ако имате нужда да работите без разсейване, по-добре изключете телефона си. Създайте си график кога точно да проверявате съобщения или имейл. Изключете нотификациите, които постоянно крадат от вниманието ви. Ако е възможно, дори спрете достъпа си до интернет. Това ще ви позволи да останете фокусирани и продуктивни, а резултатите няма да закъснеят.

Изберете мъдро музиката си

Настроението ви може да бъде повлияно от много неща: ТВ, времето или какво сте хапнали на закуска, например. Това са само примери. Музиката също оказва голямо влияние на начина, по който се чувствате. Ако сте решили да слушате музика, работейки, изберете такава музика, която да ви вдига и вдъхновява.

Поставете граници на приятели и роднини

Направете така, че вашите близки хора – приятели и роднини, да не нарушават работния ви процес. Обяснете им добре, че работата от вкъщи всъщност не означава, че по всяко време сте свободни за едно кафе или една бира. Те трябва да знаят, че всъщност вие изкарвате прехраната си и това е повече от отговорно.