Soundtrack.bg

10-те музиканти с най-много награди „Грами“ в историята

Безспорно наградите „Грами“ са най-известните и важни в света на комерсиалната музика. Факт е, че те вече не са определящи за това кои наистина са най-добрите и редица гениални съвременни творци остават пренебрегнати. В света на звездите и червените килими обаче – „Грами“ са онова, което са „Оскарите“ за филмите.

Вече се присъдиха 60-те поредни награди, като шоуто беше е грандиозно. Не един или двама наблюдатели отбелязват, че „Грами“ са доминирани от музиканти, които се славят предимно с начина си на живот, популярността си в интернет и обожавани предимно от тийнейджъри.

Добре че обаче ги има различните категории, в които са номинирани изпълнители като Metallica, Queens of the Stone Age, Coldplay, Ед Ширин, Лейди Гага и други.

Едно време обаче „Грами“ са били истинска гаранция за качество и успех. Ето и кои са 10-те носители на най-много награди в историята:

Сър Джордж Шорти – 31

Не особено известния на новите поколения Сър Джордж Шорти е признат за един от най-успешните и добри музиканти на нашето време. Той е диригент и композитор, известен с блестящите си изпълнения на „Пръстенът на нибелунгите” с Виенската филхармония, както и с тези на Бах, Моцарт, Бетовен, Щраус, Шнитке и редица други. Шорти е с унгарски произход и умира през 1997 г. Той е получавал статуетки „Грами“ в почти всеки жанр и категория.

Куинси Джоунс – 27

Джоунс е легендарен американски диригент, композитор, тромпетист… Изпълнява музика в най-разнообрази жанрове като фънк, соул, джаз, рок, поп, блус, суинг и какво ли още не. Неговите награди са от повече от 10 категории, а и е един от 15-те музиканти, спечелили наградата Grammy LEGEND.

Алисън Краус – 27

Това е жената с най-много награди „Грами“ в историята. Всичките си награди тя взима в категория „кънтри“, където доминира десетилетия наред. Това обяснява и защо не е особено популярна у нас.

Пиер Булез – 26

Още един изпълнител на класическа музика. Пиер е признат за част от най-големите диригенти в историята, като негов специалитет са съвременни произведения от 20-ти век.

Владимир Хоровиц – 25

Друг виртуозен пианисти и диригенти на миналия век. Той печели награди през всяко десетилетие между 60-те и 90-те години. Роден е в Русия, но бяга от комунистическия режим и започва да твори и живее в САЩ, където придобива и огромната си слава.

Стиви Уондър – 25

Слепият музикант и композитор е единственият в историята, който печели пет или повече награди „Грами“ на три различни церемонии.

Джон Уилямс – 23

Уилямс е признат за най-успешният филмов композитор в света. Именно той е създателят на култовите саундтраци на филми като Star Wars, Списъка на Шиндлер и Челюсти. 12 от наградите му са в категория „филмова музика“, което го прави рекордьор за категорията, а цели 6 от тези награди са за музиката на Star Wars.

Бионсе – 22

След всички горепосочени виртуози, музикални величия и композитори, ще се въздържим от коментар за номер 8 във вечната ранглиста на носителите на „Грами“. Бионсе обаче е едва на 36 и тепърва има възможност за още повече статуетки.

Чик Кърия – 22

Кърия е джаз музикантът с най-много награди в историята на наградите. Той също е пианист и композитор, един от създателите на жанра „джаз-фюжън“. Смятан е за един от тримата най-велики джаз изпълнители в последните 50 години.

U2 – 22

U2 са рок бандата с най-много статуетки в историята. Боно и компания в миналото доминират наградите „Грами“ почти всяка година в категориите за рок музика. Те обаче не са повтаряли успеха си от 2005-та година.

Сред останалите рекордьори са Джей Зи и Кание Уест, които имат 21 награди. Те обаче все още са сравнително млади и имат шанс да се изкачат още по-нагоре в класацията. Например, ако Джей Зи спечели всички 8 награди, за които е номиниран тази година, ще стане втори във вечната класация, само след сър Шорти. Дали това е редно и какво говори за съвременната музика (или по-скоро за самите награди „Грами“) – всеки преценява за себе си, независимо на кой жанр е любител. Между другото – сър Пол Маккарти отстъпва на величието на гиганти като Кание Уест и Бионсе, имайки едва 18 награди за всичките си десетилетие творчество.

 

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY