Soundtrack.bg

5 бъдещи лека против оплешивяване

Оплешивяването е една от най-големите трагедии в живота на мъжа. За съжаление почти всички случаи на косопад, се дължат на гени, предавани от баща на син. В повечето случаи процесът е необратим, а колкото и препарати и процедури да има – нито една не се е доказала като достатъчно ефективна и дълготрайна.

През последните няколко дни темата за оплешивяването е една от водещите в британските лайфстайл издания. Причината е новата  прическа на почти напълно оплешивелия престолонаследник на английската корона – принц Уилям. Затова и в-к „Телеграф“ решават да направят проучване на някои от най-потенциалните процедури за справяне с оредяването на мъжката глава. Ето някои от тях:

  1. Японската трансплантация на коса

Тази, в момента разработваща се, процедура е най-очакваното лечение за оплешивяване в света. То е обявено през 2016-та година и обединява работата на научния японски институт RIKEN и огромния конгломерат за електроника Kyocera. Екипът на проекта се ръководи от д-р. Такаши Тцуджи, който е световно светило в бранша – направил едни от най-важните изследвания, свързани косопада през последните десетилетия.

В момента екипът планира клониране и размножаване на фоликули, които после да бъдат трансплантирани върху главите на реципиентите. Този метод ще реши най-сериозния проблем на текущите процедури на трансплантация на коса – недостатъчния брой здрави фоликули, които да служат да попълване на празните места на другите части на скалпа. Очаква се готовият продукт да бъде пуснат на пазара около 2020 г. Със сигурност обаче ще е много скъп, най-вече в началото.

  1. Култивиране на клетки за трансплантиране

Този метод прилича на горния и отново се разработва в Япония. Прави се от козметичния гигант Shiseido, като идеята му е да се взема част от кожата на главата, където съществуващите вече фоликули да бъдат увеличени и заздравени и после кожата да се присажда на нужните места. Може да звучи страшно, но всъщност е необходимо много малко количество кожа.

  1. Изолиране на ензими

Това изследване е в начален етап, но е изключително окуражаващо. Разработва се в САЩ и целта му да изолира действието на семейство ензими, причиняващи Андрогенетична алопеция. Това е научното име на т.нар. „наследствена плешивост“, от която страдат 95% от мъжете, имащи косопад.

  1. Медикамента “Dutasteride”

Dutasteride е изкуствено създадена съставка, разработена съвместно от японски и южнокорейски компании. Лекарството изолира действието на хормона Дихидротестостерон. Този хормон е основният виновник за унищожението на космените фоликули на мъжете. Макар и не причината за косопада, той е „инструментът“, който тялото използва, за да убие фоликулите. Dutasteride вече се използва в медицината за други заболявания, като в момента започва и прилагането му против косопад.

  1. Американски стимулиращ косата комплекс

Американската компания Histogen планира да започне тестовете на своят свръх сложен комплекс за възстановяване на загубената коса и стимулиране на нейния растеж. Продуктът е с тестово имен HSC и се инжектира на местата с изгубена коса, като целта му е да предизвика пролиферация (увеличаване на броя на клетки) на фоликулните стволови клетки. До момента са проведени няколко опита, които, според компанията, дават ефект сред 84.6% от пациентите, при които се е наблюдавало рязко увеличение и сгъстяване на косата за период от само 12 седмици и една премината процедура. Препарата се очаква с огромно нетърпение, тъй като е един от най-потенциалните нехерургични варианти за справяне с косопада.

Всички тези препарати и методи са в напреднал стадии на разработка, но докато излязат на пазара сигурно ще минат години. Въобще да не споменаваме кога ще дойдат в България и колко ще е висока цената им. Затова и макар научните разработки да са обещаващи, на мъжете страдащи от косопад не им остава нищо друго, освен да носят прическата си със стоицизъм и достойнство. Точно както го прави и бъдещият крал на Великобритания – принц Уилям.