Soundtrack.bg

Мъжете имат повече свободно време от жените

Мъжете имат повече свободно време, спрямо жените, твърдят изследвания. Британският вестник „Дейли Мейл“ писа, че един средностатистически британец има по около 5 часа повече време за себе си, от колкото средната британка. Данните идват от Националния статистически институт във Великобритания.

Обезпокояващото в случая е, че това не се дължи на работата. Мъжете все още имат по-дълга работна седмица и по-висококвалифицирана работа. Въпреки това представителите на нежния пол се занимават значително повече освен с работа с грижи за домакинството, готвене, чистене, възпитаване на деца и т.н. Според изследването мъжете имат средно 43  свободни часа на седмица, а според такова, направено през 2015-та – жените имат едва 38 часа.

Странно е, че средната продължителност на свободно време расте правопропорционално от 2000-та година насам. Мъжете имат все повече часове за себе си, а дамите – все по-малко. Казано честно, това ни изненадва, най-вече защото изследването е проведено във Великобритания – една от най-либералните и равнопоставени страни в света. На теория с всяка изминала година тези часове би трябвало да се изравняват, а не – пропастта да става по-голяма.

В едно обаче и двата пола си приличат – най-голяма част от свободното си време те изкарват в консумиране на медии – гледане на телевизия, четене или слушане на музика. Най-малко свободно време пък имали хората между 25 и 34-годишна възраст. Логично – най-свободни са хората над 65 г.

Равни, но различни

Макар да живеем през 2018-та година, оказва се, че все още голяма част от клишетата и разпределянето на роли в домакинството, са верни. Дали това е лошо или не – преценете вие. Казано честно – ние не подкрепяме пълното уеднаквяването на половете. Според нас в едно семейство и връзка – мъжете и жените изпълняват различни роли и това е нормално. Дължи сена биологични и социални причини.

Не правете грешката обаче да бъркате „уеднаквяване“ с „равнопоставеност“. Защото за нас е извън всякакво съмнение, че и двата пола трябва да имат еднакви възможности и права. Дори напротив – нежните ни половинки в голяма част от случаите заслужават много повече, от колкото получават и им даваме. Всеки заслужава да има свободно време за себе си и нещата, които обича.

Затова, следващия път, когато жена ви се прибра уморена от работа и ви завари играейки на Пейстешъна, без да сте сготвили, изчистили, изпрали или поне сготвили, разчитайки тя да направи всичко, не си мислете, че това ви прави „мъж“. Това ви прави  единствено мързелив готованец.

Антон Далчев

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.