Soundtrack.bg

5 грешки, които често допускаме във фитнес залата

Какво не правим както трябва във фитнес залата? Ето пет неща, които често влизат в графата „погрешно“.

Да се тренира супер, а още по-супер е, когато не го правим единствено преди лятото и ходенето на море. Да си в добра форма е прекрасна инвестиция за самия теб. Можете да бъдете сигурни, че един ден тялото ви ще бъде благодарно, че сте го подложили на всички онези изтощаващи упражнения в залата.

Понякога обаче ентусиазмът ни взима връх и сме склонни да допускаме грешки в тренировките. Вместо да се хвърляте с главата напред в залата, по-добре изгответе детайлен план на всичко, което трябва да свършите в следващата седмица. Важно е да имате идея какво искате да постигнете и как да го направите, защото хаотичното преминаване от тежест на тежест или от машина на машина няма да доведе до оптимални резултати.

Не е добра идея и да се сравнявате с доста по-напредналите, които тренират в близост до вас. Твърде вероятно е да им е отнело години повече, в сравнение с вас, докато достигнат до тези резултати. Бъдете търпеливи и вашият момент също ще дойде.

Пет грешки, които често допускаме във фитнес залата:

  • Използвате твърде много тежест

Когато стане дума за тренировките, егото може да бъде един от най-големите ви врагове. Ако натоварите лоста с повече тежест, отколкото можете да понесете, намалява шанса и да изпълните упражнението с правилна форма. Това със сигурност ще намали и ефективността на движението.

Едно от най-важните неща във фитнеса е правилната форма, с която изпълнявате упражненията. И причината за това не са само по-добрите резултати, но и рисковете от контузии. Твърде многото тежест може да доведе до сериозното ви нараняване в залата, особено ако работите с висок брой килограм.

  • Не следите прогреса си

Да влезете в залата с тефтер и химикал не е никак странно, даже напротив. Повечето хора не го правят, но това си е за тяхна сметка. Ако винаги записвате прогреса си – упражнение по упражнение и серия след серия, винаги ще имате ясна представа как се движите.

Да не говорим, че е много трудно винаги да помните, колко сте вдигнали последния път, когато сте правили съответното упражнение. А една от водещите ви цели би трябвало е да сложите малко повече тегло, сравнено с предходния път.

Тъй че най-добре си купете един хубав тефтер, вземете един химикал или молив, и започнете да записвате всичко, което правите в залата. Така ще бъдете винаги наясно как вървите и дали имате прогрес.

  • Почивате твърде много между сериите

Ако в залата прекарвате повече време в социалните мрежи, отколкото тренирайки, значи нещата не са никак добре. И нищо чудно просто да си губите времето.

Точното време за почивка е един от ключовите аспекти на всяка тренировка. Ако почивате повече от необходимото, това означава, че и мускулите ви ще бъдат по-малко стресирани от нужното.

Конкретното време за почивка между сериите зависи и от самата програма, но ако имате серия от десет повторения, да кажем, удачна почивка би била например 50 секунди.

  • Диетата ви не струва

Сред много трениращи върви сентенцията, че във фитнеса само 30% е тренировки, докато останалите 70% е храненето. Е, ние не искаме да влизаме в подобни конкретики, тъй като ще добавим, че е важен и сънят, но като цяло разбираме логиката на подобни фрази.

Колкото и да полагате усилия във фитнес залата, това би било до голяма степен безмислено, ако не внимавате с какво се храните. В онлайн пространството има достатъчно информация, свързана с правилното хранене при спортисти и трениращи. Вече има и отлични приложения и сайтове, които ви позволяват да следите макронутриентите си и калорийния си баланс. Използвайте ги!

  • Не сменяте програмата си

Колкото и да харесвате програмата, по която тренирате в момента, неизбежно е в един момент тялото ви да привикне към това, което правите седмици поред. А с това ще намалеят и вашите резултати в залата.

Не забравяйте, че винаги трябва да предизвиквате тялото си и да не го оставяте да свикне с програмата ви. Именно поради това е важно периодично да я променяте, за да може отново да стресирате мускулите си.

Soundtrack.bg

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.