Soundtrack.bg

5 начина, по които snooze бутонът влияе негативно на здравето ни

Всеки иска да поспи малко повече, но snooze бутонът не е най-добрият ви приятел в здравословно отношение.

Възможно е снощи да сте си легнали късно. Затова не е странно, че тази сутрин натиснахте няколко пъти т.нар. snooze бутон, преди най-сетне да станете за работа. Ако това обаче ви е навик и се повтаря всеки ден, тогава е редно да се замислите, че може би имате проблем.

„Всеки човек се чувства добре от факта, че може да поспи още малко“, казва д-р Крис Уинтър, автор на книгата „The Sleep Solution: Why Your Sleep Is Broken and How to Fix It“. „Това е разбираемо и затова натискаме snooze. Но за това кратко облекчение може да плащате по-висока цена, отколкото предполагате.“

Съзнанието ви може и да се чувства добре от факта, че ще си почине още няколко минутки, но вижте как това може да навреди на тялото ви.

Обърквате хормоните си

Когато започнете да се събуждате, мелатонинът от т.нар. „сънен хормон“ започва да пада, а кортизолът започва да расте. С него се увеличават и серотонин, допамин и адреналин. Това е важно, защото тези хормони са необходими, за да се чувствате будни и пълни с енергия.

Когато обаче натиснете 10-ина пъти snooze, мозъкът ви не разбира кога трябва да направи тази промяна. Като резултат от това тялото ви не задейства освобождаването на хормоните по обичайния начин, така че е по-трудно да се чувствате освежени.

Пияни от сън

Има един феномен, който се нарича „сънно пиянство“ и когато се случи, когнитивните процеси не се включват напълно. Прекомерната употреба на snooze може да наруши качеството на съня, което увеличава риска от дезориентация по време на работните часове по-късно, като например проблеми при взимането на решения, чувство на обърканост и дори възможност за лоши професионални решения. Чувството напомня на това при пиянство.

Пропускате сутрешното си изхождане

Сънят и храносмилането работят заедно и когато се събудите, перисталтиката ви започва да функционира със серия от вълнообразни мускулни контракции, придвижващи храната по протежение на храносмилателния тракт. Това е една от причините, поради които повечето хора се изхождат рано сутрин.

Ако обаче започнете да излизате от този график, тялото ви може да спре да задвижва необходимите процеси, което да доведе до запек и подуване на корема.

Променяте хранителните си навици

В идеалния случай човек трябва да се събужда леко гладен. Както другите сутрешни хормони, така и грелин – този, който регулира апетита, трябва да „се събуди“ заедно с вас. Тялото започва да редуцира производството му по време на сън и когато сънят спре, а после започне отново, хормоналното задействане се проваля. А това може да промени вашите хранителни навици.

Чувствате се отпаднали, вместо отпочинали

Бутонът Snooze е от полза, ако се събуждате поетапно, но никак не ви помага, ако след всяко негово натискане заспивате отново. Всяко връщане към съня може да направи изключително труден преходът към началото на деня. Обикновено това се дължи на факта, че тялото ви търси начин да получи още малко сън. Това замайване може дори да означава, че имате сериозни нарушения на съня, които могат да стигат до Синдром на недостатъчния сън, който, както се разбира от името му, се получава при редовно недоспиване.

Ако вие сте от хората, за които изглежда буквално невъзможно да се измъкнат от леглото след позвъняване на първата аларма, то най-добре е да се изследвате за възможни проблеми със съня.