Soundtrack.bg

Защо Radiohead ще съдят Лана Дел Рей?

Radiohead обмислят да заведат съдебно дело срещу Лана Дел Рей. Но защо?

Около Лана Дел Рей винаги се носи едно мрачно обаяние, с което успява да ни привлече и спечели. Музиката ѝ е изключително красива, но не можем да отречем, че и доста депресираща. Меланхоличният образ е задължителен за американската певица, която рядко виждаме да се усмихва, но чийто плътен глас обожаваме.

Оказва се обаче, че новата година идва със съдебно дело за изпълнителката. 32-годишната звезда сподели с последователите си в Twitter, че е замесена в скандал относно авторските права на една от песните, част от последния ѝ студиен албум „Lust For Life“. Песента попада в мерника на британската група Radiohead, които намират сериозни сходства между нея и хита им от 1992 година „Creep”. По тази причина я канят в съда, за да изяснят въпроса по законен път.

„Истина е за делото“, написа Лана Дел Рей в социалната мрежа. „Въпреки че аз зная, че песента ми не е вдъхновена от „Creep”, Radohead смятат, че е и искат 100% от приходите. Предложих им до 40 през последните няколко месеца, но те ще приемат само 100. Адвокатите им са безмилостни, така че ще се занимаваме с това в съда.“

Иронията идва от това, че самата песен „Creep” също беше обект на съдебно дело заради приликите си с песента от 1972 година „The Air That I Breathe” на The Hollies, която се превърна в огромен хит през 1974 година. Тогава Radiohead признават, че песента наистина ги е вдъхновила и създателите ѝ Албърт Хамонд и Майк Хезълууд получават част от приходите.

Това прави въпросът с искането на 100% от приходите за „Get Free” от групата още по-объркващ, имайки се предвид, че няма никаква прилика в текстовете, а не на последно място и това, че „Creep” не е изцяло оригинална песен.

Много от феновете на Лана Дел Рей настояват, че приликите между двете песни са само и единствено в акордите, които не могат да бъдат обект на авторско право. Други пък предполагат, че самите музиканти не са изцяло отговорни за съдебния процес, просто адвокатите им са доста по-настоятелни.

Няма как да знаем обаче каква е истината и какви мотиви стоят зад искането им за среща в съда. Едно обаче е сигурно – лоша реклама няма и в момента Radiohead успешно използват ситуацията, за да насочат погледите отново към себе си. Друг обаче е въпросът дали трябва да го правят за сметка на успешен млад изпълнител, каквато е Лана Дел Рей.

Припомняме ви, че певицата има зад гърба си пет музикални албума, като първият, носещ нейното име, излиза през 2010 година. Следват „Born to Die” през 2012, „Ultraviolence” през 2014, „Honeymoon” през 2015 и последният, „Lust for Life” през 2017 година. В него тя си партнира с гости изпълнители, сред които The Weeknd, A$AP Rocky, Stevie Nicks, Sean Lennon и Playboi Carti.

Първият от общо девет албума на Radiohead пък – „Pablo Honey”, излиза през 1993 година, а последният – „A Moon Shaped Pool“ – през 2016.

За финал ви предлагаме да чуете хронологично трите песни – на The Hollies, Radiohead и Лана Дел Рей, и да прецените дали наистина има основания да се претендира за плагиатство в случая.