Soundtrack.bg
кардио

Видове кардио тренировки – необходимост за всяка цел

Темата за кардио тренировките обикновено винаги стои в мисълта на всеки занимаващ се с фитнес. Но ако за силовите тренировки никой, който е в добра форма, няма съмнение трябва ли да ги прави или не, то за кардиото често има не само съмнения, но и твърде много противоречива информация. Онези, които искат да редуцират теглото си пък, са убедени, че кардиото ще ги спаси от ужасните натрупани килограми и по-често се отказват от силовите тренировки. Най-често обаче стои въпросът: какво кардио би било ползотворно и за едната, и за другата група, така че и двете да постигнат своите най-добри и търсени резултати? 

Нискоинтензивно продължително кардио

 

Може би за всички е ясно, че от тренировка до тренировка има разлика. Понякога, ако за един едно е работещо, то за друг е загуба на време. Ето защо е важно не само да знаем дали кардиото ще работи за нашите цели, но и какъв вид кардио да изберем. Много хора си мислят, че просто ще потичат, докато издържат. И това е достатъчно за подобряване на аеробната среда в организма им.

Не е обаче все тая нито как точно ще натоварите сърцето и ще повишите сърдечния си ритъм, нито колко време ще го правите. За един по-напреднал бодибилдър, например, може би би работила една високоинтензивна кардио тренировка. Докато за някой начинаещ или желаещ да отслабне, би работила слабоинтензивна и продължителна тренировка с постоянно темпо. За първия е важно да изрази още повече релефа на мускулите си. За втория – да редуцира повече подкожната мазнина.

За всяка цел си има „рецепта”, която ще ви доведе до търсените резултати. Вижте няколко вида кардио тренировки, които освен това ще ви изведат и от скуката на еднотипното действие.

Интервално кардио

Нискоинтензивно продължително кардио

Това кардио включва постоянно темпо и дълго продължаващо, в стабилна скорост. Това е тренировка, която развива едно и също работно натоварване за продължителен период от време. Обикновено се прави от 20 до 60 минути, без никакви периоди на почивка.

Това кардио е безопасно и лесно за изпълнение от всеки човек, без значение от неговата подготвеност, което го прави и чудесна възможност за всички нива във фитнеса.

Интервално кардио

Интервалната кардио тренировка също може да се използва от хора на различни нива на тренираност. То се градира като първо за кратък период от време е с поддържане на висок интензитет на сърдечната честота, а след това се прави интервал в спокойно темпо, за възстановяване.

То е чудесна възможност, ако се отегчавате лесно и искате постоянно да променяте интензивността си по време на тренировката. Пример за интервално кардио е да ходите бързо  на скорост 8 в продължение на 2 минути и после на намалите на по-бавна скорост, например на 5 за 3 минути.

Цялата статия може да прочетете тук.

Силвия Чалъкова

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.