Soundtrack.bg

4 съвета как да изберете идеалното вино за подарък

Безспорно виното е един от най-добрите подаръци, с които почти никога не можем да сбъркаме. Можем да заложим на подобна изненада, когато не познаваме достатъчно добре интересите на човека, на когото ще я поднесем или пък когато сме напълно наясно, че е любител на виното и ще оцени подобен жест от наша страна.

Не е достатъчно обаче просто да отидем в магазина и да грабнем първата бутилка, която се изпречи пред погледа ни. Дори и да не разбираме твърде много от винà, все пак трябва да сме наясно с няколко основни характеристики, които ще ни помогнат да направим най-добрия избор. Защото не е достатъчно само да знаем, че възможностите ни са между бяло, червено и розе.

Не всяко пенливо вино е шампанско

Щом стане въпрос за балончета, много от нас си представят именно шампанско. Само че това понятие се отнася само и единствено за вината, идващи от най-северната лозарска област във Франция, а именно Шампан. Важно е да уточним, че има много други заслужили видове вина с мехурчета, създадени по традиционния френски метод с вторична ферментация в бутилката. Така например можете да се насладите на просеко, асти, фрицанте, спуманте, ламбруско.

А сега: за правилата на избор. Няма да сбъркате със сигурност, ако можете да си позволите истинско шампанско. Това е класика, която е гаранция за високо качество. Ако цената на автентичното шампанско обаче не е по джоба ви, то можете да изберете пенливо вино, направен по шампанния метод. Така например любителите на сухото вино могат да заложат на просеко, а тези от вас, които предпочитат по-сладки вкусове, да изберат асти или ламбруско.

От значение е и чашата, в която ще поднесете пенливото вино. Тесните, издължени чаши със столче са подходящи за всички видове пенливи вина, но интересно е, че шампанско се препоръчва да се сервира в чаша за бяло вино, за да може да се разкрие цялата му ароматна палитра. И да, играта на мехурчетата не е толкова зрелищна в подобна чаша, но пък ароматната експлозия е впечатляваща.

Размерът има значение

Да, вярно е, че много от хубавите неща идват в малки опаковки, но на кого му се пие малко вино? Ако искате да направите впечатление с подаръка си, изберете по-голяма бутилка. В момента гигантски размери между 6 и 15 литра се срещат изключително рядко, но пък магнум вариант от 1.5 литра не е невъзможен за откриване. Колкото повече, толкова повече, нали така? В допълнение, в този обем е не само ефектен, но и ефективен  – колкото по-голяма е бутилката, толкова по-бавен е процесът на зреене на виното и то се развива по-добре. Виното в подобна бутилка може да живее по-дълго и да покаже по-интересно и хармонично развитие на аромати и вкусове.

Живот в розово

Преди години розето се възприемаше като леко и лятно вино, но към днешна дата можем да се насладим на примери, които в сляпа дегустация не отстъпват на белите бургундски вина по комплексност на аромати и продължителност на послевкус. Затова розе можете да подарите не само на своите съпруга, майка или възлюбена, а и съвсем спокойно на някой мъж. Като се има предвид, че в повечето случаи бялото вино си подхожда с риба и морски продукти, то розето прекрасно се съчетава с птичи и различни видове други меса.

Винено пътешествие

Когато чуем вино, обикновено си представяме сортове от Италия, Франция, Аржентина и други. В последните няколко години обаче все по-популярни стават вината от Ливан, Уругвай, Израел и дори съседна Гърция. За историята на ливанското винопроизводство например се знае малко, въпреки че древна Финикия, на територията на която е разположена страната, се счита за вероятната родина на виното изобщо.

Що се отнася до Гърция, там доброто вино се оценява толкова високо, колкото самата древна гръцка култура. Към най-добрите сортове например се отнасят ксиномавро, което се получава от грозде от 90-годишни лозя от региона, получило своето име в чест на дядото на Александър Велики, цар Аминта III. И да не забравяме също изразителните бели сортове Малагузия и Асиртико, които заслужават специално внимание.