Soundtrack.bg

Усвоете лицевите опори и трансформирайте тялото си за 30 дни

Умеете ли да правите лицеви опори? Това базово упражнение може да промени тялото ви за месец.

Лицевите опори са базово упражнение, което, при достатъчно добра постоянност, може сериозно не само да трансформира тялото ви, но и сериозно да подобри цялостния ви физически капацитет.

Стандартната лицева опора е упражнение, което стимулира няколко различни мускули във вашето тяло. Изключително много работи трицепсът, а упражнението има сериозен принос и за развитието на вашите гръдни мускули. Ядрото на тялото ви също ще ви бъде благодарно, ако редовно го ‘третирате’ с качествено изпълнени лицеви опори. Бъдете сигурни, че съвсем скоро ще започнете да усещате значително подобрение на физическата ви форма, което ще ви помогне значително в преследване на следващите ви цели, що се отнася до нейното цялостно подобряване. Лицевите опори подпомагат изграждането на функционална сила. Защото всички искаме и да бъдем силни, а не само да изглеждаме добре на снимки, нали така?

Това предизвикателство, продължаващо един месец, и свързано с правенето на 50 лицеви опори на 30-ия ден, е разработено от треньора Шон Зетлин. Той е считан за нещо като гуру на лицевите опори, като дори има цял литературен труд, посветен на упражнението. Той обещава, че дори и да сте супер зле, що се отнася до лицевите опори, след 30 дни бихте могли да направите 50 бройки от тях. Стига да правите това, което се иска от вас.

Както сами виждате от графиката, предизвикателството е свързано с прогресивно нарастване на броя лицеви опори, които правите от ден 1 до ден 30. Има и дни, отделени на почивка, когато трябва да възстановите силите си и просто да си починете.

Първата седмица може би изглежда най-лесна, що се отнася до цифрите, но всъщност е може би най-трудна, ако се намирате в лоша форма. Целта е на седмия ден да достигнете бройката от 10 лицеви опори, започвайки от едва 5 в ден 1.

През втората седмица, когато вече и сте сравнително напреднали с упражнението, може дори да започне да ви харесва. Чисто психологически, всеки човек започва да изпитва рядко срещана наслада, когато вижда собствената си физическа форма да се подобрява. А лицевите опори са движение, което значително спомага за това. При наложена от вас самите постоянност, естествено.

През втората седмица ще видите, че бройката на лицевите опори не нараства кой знае колко – от 10 те стават 15 в ден 14. Но 15 лицеви опори далеч не е малко, особено ако едва-едва сте правили 5 в самото начало.

Лицевите опори са базово упражнение, което ще подобри значително физическата ви форма.

Големият купон започва в седмица 3, когато предстои да навлезете в ден 15 и да стигнете до ден 21, когато вече ще трябва да направите доста повече бройки от упражнението – 32. Тук скокът по отношение на цифрите е далеч по-значителен.

Самият Шон Зетлин предупреждава, че по време на третата седмица ще се изправите пред сериозно предизвикателство. Но определено тук не е моментът да се откажете, дори и да усетите, че става много по-трудно. Дори и да ви се налага да правите паузи при постигането на по-висока бройка, важно е да изпълните бройката си за деня. Само така ще продължите да крачите към крайната цел.

Подобна е ситуацията и по време на четвъртата седмица, когато бройката ще продължи да нараства, а вие ще направите скок от 35 до 42 лицеви опори в рамките на седем дни.

Последните два дни на предизвикателството вече са ‘the real deal’ – първо скачате на 45 бройки в ден 29, преди да завършите с голямата цел – 50. Това означава, че в рамките на само два дни трябва да вдигнете бройката си от 42 на 50 лицеви опори. Няма да ви лъжем – никак не е лесно. Ако трябва, изпълнете последния ден с две серии от по 25 повторения.

Уверяваме ви, че когато завършите 30-дневното предизвикателство на Шон Зетлин, ще се чувствате като съвсем нов човек. И няма да искате да спрете дотук.

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.