Soundtrack.bg

Величествен и незабравим: Когато Фреди Меркюри превзема сцената

Нека се насладим на някои от най-добрите представяния на живо на легендарния Фреди Меркюри.

Няма никакво съмнение, че покойният фронтмен на Queen Фреди Меркюри е един от най-великите певци в историята на рок музиката.

Неговите вокални способности и влудяваща харизма го правят уникален във всяко отношение. Малко са хората, които бихме могли да сравним с Фреди, що се отнася до присъствие на сцената и въздействие върху публиката.

За огромно съжаление, Фреди Меркюри почина в началото на 90-те години, но споменът за него ще е винаги жив. Твърдо вярваме, че подобни личности никога не умират наистина. И за да почетем паметта на Фреди Меркюри, предлагаме ви да се насладите на някои от най-добрите изпълнения на живо с негово участие.

„Keep Yourself Alive“ в Мюнхен, 1978

Още през 1973 година парчето „Keep Yourself Alive“ успява да представи Queen на широката публика. А тя се влюбва в бандата, която след време ще се превърна в истинска легенда в историята на рок музиката. Тук можем да чуем парчето пет години по-късно, когато Фреди и компания вече са утвърдена и обичана група на световно ниво. И макар вече да са успели да се окъпят в слава, това далеч не прави Queen по-малко раздаващи се на сцената. И особено Фреди. Дори и вече богати и известни, те остават истински „животни“, в хубавия смисъл, когато са пред публика.

„Bohemian Rhapsody“ на „Уембли“, 1986

Когато оцелелите членове на Queen бяха на турне с Пол Роджърс през 2005 година, „Bohemian Rhapsody“ беше песента, която Роджърс дори не направи опит да изпее. Вместо това, на видео стените бяха пуснати кадри от изпълнение на Фреди Меркюри на легендарната композиция. И е ясно защо Пол Роджърс бе решил така. Тази песен просто принадлежи на Фреди Меркюри. А изпълнението му на „Уембли“ е едно от най-добрите за всички времена.

„Somebody to Love“ в Монреал, 1981

Този лайв пърформанс през 1981 година ни представя Queen в техния абсолютен пик. А тази седемминутна версия на „Somebody to Love“ е един от най-добрите примери за това. Песента е изключително сложна и комплексна за пеене, но въпреки това Фреди преминава през нея, сякаш е нищо. Още едно доказателство, колко голям бе фронтменът на Queen.

„Don’t Stop Me Now“ в Хамърсмит Одеон, 1979

Има ли по-добър музикален момент от онзи, в който Фреди изпява „I’m travelling at the speed of liiiiiight“ в „Don’t Stop Me Now?“ Отговорът е не. Това е една от най-важните песни в каталога на Queen, както и едно от парчетата, които най-добре ни представят житейската философия на Фреди с любовта му към живота и апетита към разврат.

„Hello Mary Lou“ на „Уембли“, 1986

Това е кавър на парче на Рики Нелсън, а Фреди отново успява да докаже колко универсален е той. И как може в един момент да пее съвсем семпло кънтри-рок парче, а след това да забие на сцена сложна рок-опера. И в двете неща да вкара идентично количество красота и грация. Да – той забравя някои от думите, но не е голяма работа. Думите, които Фреди все пак е запомнил, са изпяти по един величествен начин.

Live Aid – цялото шоу

Цялото шоу на Queen по време на Live Aid е нещо напълно легендарно. Трудно е да се избере само една песен от този паметен ден. Но и благодарение на интернет, това не ни се налага. Застанали пред огромна по численост тълпа, Queen изнасят един от най-добрите концерти на всички времена.