Soundtrack.bg

5 причини да прочетете „Хари Потър“ като възрастен

Книгите за Хари Потър са за деца? О, не – далеч не смятаме така!

Каква е първата ви асоциация, когато чуете Хари Потър? Няма да се учудим, ако си представяте детска книжка. Историята е за магия, вълшебства, заклинания и нищо чудно да си мислите, че нищо от това няма да ви бъде интересно. Днес обаче си поставяме за цел да ви разубедим и да ви докажем, че историята за Хари Потър всъщност е далеч повече от приказка за малчугани и в нея можете да откриете много повече. И нищо чудно дори да ви се превърне в любима.

Но да започнем с малко предистория. Автор на поредицата за малкия магьосник е британската писателка Джоан Роулинг, която прави дебюта си именно със седемте магически романа. Грандиозният ѝ успех идва още след първата книга, а не след дълго, благодарение на имагинерния свят, който създава, се превръща в една от най-богатите личности в света. Голяма част от приходите си обаче писателката инвестира в своята благотворителна компания Lumos, именувана на едно от заклинанията в романите, а именно това, което създава светлина.

Към днешна дата поредицата за Хари Потър е една от най-разпознаваемите и обичаните в световен мащаб, неотдавна Роулинг, съвместно с Джак Торн и Джон Тифани, публикува и продължение, което обаче бе прието със смесени чувства от феновете. Също така авторката стои зад предисторията от света на Хари Потър, а именно петте филма „Фантастични животни и къде да ги намерим“, от които вече видяхме на голям екран първия от тях, в главната роля на който се превъплъщава Еди Редмейн.

Но защо да прочетем поредицата, още повече като вече сме надраснали ученическите години? Ще ви дадем 5 причини за това.

Многопластови персонажи

Едно от основните неща, което отличава романите за Хари Потър от детските книжки, са героите, които не са нито само добри, нито само лоши. Те са хора с реални чувства и емоции, хора, които се поддават на провокации и на слабостите в характерите си. Така например един от водещите персонажи в сагата – професор Снейп (изигран брилянтно от покойния Алън Рикман в екранизациите), е героят, чиято личност бива едновременно силно мразена и силно обичана. Защо, ще разберете, ако дадете шанс на поредицата.

Скрити пъзели

Забележително у Джоан Роулинг е умението да разказва увлекателна история, изпълнена със загадки. Всички книги изобилстват от пъзели, повечето от които биват разкрити в последната, седма книга. Още по-интересното е, че уж случайно споменава факти на пръв поглед незначителни факти в първите романи, които след това се оказват водещи в повествованието. Хинт: не си мислете, че дневника на Риддъл от втората книга е просто дневник.

Обществен строй

Интересен е и общественият строй, описан в романите. Има Министерство на магията и разнородни служители в него, има магьосническо радио, магьоснически музикални групи (макар че последните две са бегло споменати), има богати и бедни магьосници, влиятелни и отритнати от обществото. И всички те живеят незабелязано в свят на немагьосници. Роулинг е създала цял алтернативен свят, който е успяла да вплете в нашия и всичко е описано плавно и естествено.

Динамичен сюжет

Действието на всеки роман се развива в рамките на една година. Авторката се старае да включи толкова много събития между страниците, че няма момент, в който на читателя да му бъде скучно или монотонно, защото постоянно нещо се случва. И въпреки че основната сюжетна линия е посветена на Хари Потър, успоредно с нея се разглеждат още много други – и добри, и лоши.

Българската следа

Няма как да не споменем, че България има огромна роля в поредицата. За пръв път страната ни е спомената в четвъртата книга „Хари Потър и Огненият бокал“, когато участва на финала по куидич (най-популярният магьоснически спорт) срещу Ирландия. По-късно в същата книга се появява нов герой, който също е българин, а ролята му е от съществено значение: Виктор Крум. Самият той бива изигран също от българин в екранизацията, като в образа му се превъплъщава родният актьор Станислав Яневски. А като се има предвид, че романите са едни от най-четените в световен мащаб, определено можем да благодарим на Роулинг за това, че популяризира страната ни по цялото земно кълбо.

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.