Soundtrack.bg

The Last Five Years – документалната лента на HBO за Дейвид Боуи

Последните години от епичния живот на Дейвид Боуи ще бъдат разгледани в документален филм на HBO.

През месец февруари стана ясно, че HBO са придобили правата да излъчат продуцирания от BBC документален филм за Дейвид Боуи, носещ името The Last Five Years. В очакване на премиерата, насрочена за 8 януари – датата на раждане на легендарния музикант, вече можем да видим и нов трейлър на въпросната продукция.

В краткия видео сегмент чуваме някои от мислите на Боуи, свързани с креативния процес на артиста и колко важно е да се опитваш винаги да задминаваш собствените си граници, макар и това да е свързано с излизане от комфортната ти зона.

„Винаги навлизайте малко по-навътре във водата, отколкото ви се струва, че сте способни. А когато вече не чувствате, че краката ви докосват дъното, тогава вече сте на правилното място, за да направите нещо вълнуващо“, казва покойният британец в края на трейлъра.

https://www.youtube.com/watch?v=OwuuDpwPYxo

The Last Five Years документират последните пет години от живота на Дейвид Боуи и артистичния ренесанс, който той успява да изпита в самия край на дните си.

Ще успеем да надзърнем към продукцията на последните два албума на Боуи – The Next Day и Blackstar, както и към създаването на мюзикъла Lazarus. Документалната лента ни подсказва, че британецът никога не е губил желанието си да твори изкуство, дори когато е знаел, че най-вероятно няма да успее да се пребори за живота си.

„Все още не зная, дали той започна работа по Blackstar преди да разбере, че е болен или след това“, казва режисьорът на филма Франсис Уатли. Той добавя: „Мисля, че хората отчаяно искат Blackstar да е подаръкът, който умиращият Дейвид Боуи оставя на света, вече знаейки, че е обречен. Аз обаче не смятам, че той е знаел, че в този момент умира“.

Дейвид Боуи почина от рак на черния дроб на 10 януари 2016 година. Британецът завинаги ще остане една от най-големите легенди на световната музикална сцена.