Soundtrack.bg

Пет паметни момента на Давид срещу Голиат в ММА

Или когато разликата в размерите не е определяща за крайния изход на един двубой.

ММА е един от най-бързо развиващите се спортове на планетата. Вериги като UFC и Bellator набират все по-голяма популярност не само в САЩ, но и извън пределите на Северна Америка. Непрекъснато нарастват парите, които се разиграват на най-високо ниво в този спорт, а фигури като Конър МакГрегър и Ронда Раузи отдавна добиха световна популярност, излизаща извън рамките на Октагона.

Ако погледнете към вече споменатите UFC и Bellator, ще видите, че подобно на бокса, например, бойците са разделени на категории. Тоест, няма как един боец, тежащ 70 килограма, да се изправи срещу друг, тежащ примерно 110 килограма. Това е логично и би трябвало да бъде навсякъде така. Най-малкото и заради здравето на самите бойци и тяхната безопасност.

В ММА обаче отдавна съществуват и т.нар. ‘open weight’ двубои. При тях ограничение по отношение на теглото на бойците не съществува. Стига да желае, един боец, по-лек с 50 килограма от своя съперник, може да излезе на ринга и да се пробва срещу него. Често подобни срещи в света на ММА се наричат ‘freakshows’ и при това – съвсем удачно.

Помним някои наистина паметни ММА двубои, които попадат в тази графа. Ето и три от тях.

3. Генки Судо срещу Бътърбийн

Подобни ‘open weight’ двубои са практика в Япония, където често не се съобразяват по какъвто и да е начин с теглото на бойците. В този случай виждаме как местният боец Генки Судо се изправя срещу професионалния боксьор Ерик Еш, познат като Бътърбийн.

Освен на боксовия ринг, Бътърбийн има не малко успехи в спортове като кикбокс и ММА. Той разчита на теглото си и тежкия си удар, за да „приспива“ съперниците си.

Тук разликата в килограмите между Генки Судо и Бътърбийн е очевидна за всички. Въпреки пасива си в това отношение, Судо успява да „танцува“ на ринга и в крайна сметка да спечели срещата с успешно приложен събмишън.

2. Ройс Граси срещу Акебоно

Ройс Граси е едно от най-големите имена в цялата история на ММА. Той е един от пионерите на бразилското джиу-джицу, което в настоящия момент се използва от почти всички елитни бойци в смесените бойни изкуства. Именно той е човекът, който успява да популяризира бразилското джиу-джицу на територията на Северна Америка, благодарение на първите турнири на UFC.

Тук виждаме в действие легендарния бразилец срещу сумиста Акебоно, който с пъти го превъзхожда по отношение на личното тегло.

И тук обаче уменията и талантът се оказват по-важни от килограмите. Ройс Граси за пореден път демонстрира убийствените си граплинг умения, принуждавайки огромния Акебоно да тупне в следствие на болезнен събмишън.

1. Жу Жипен срещу Чой Хон-Ман

И тук имаме очевиден дисбаланс по отношение на килограмите. Жу Жипен се изправя срещу гиганта Чой Хон-Ман, който го превъзхожда всякак във физическо естество – както по тегло, така и по височина.

Това обаче не спира малкия човек по пътя към победата.

За разлика от предишните два двубоя, за които ви разказахме, този път крайният изход на двубоя остава в ръцете на съдиите. Те преценяват, че Жу Жипен е бил по-добрият в сблъсъка и му присъждат победа по точки.

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY