Soundtrack.bg

Джони Холидей ни напусна завинаги, но ни завеща огромния си чар

Има личности от света на изкуството, които със своя талант сякаш успяват да те убедят, че наистина никога няма да напуснат света ни. Те са успели да достигнат до толкова много хора със своята музика, идеи, послания и чувства, че милиони са тези, които са ги допуснали до сърцето си, превръщайки ги в нещо повече от изпълнители – в далечни приятели, с които си говориш, които сякаш те разбират, които сякаш винаги ще бъдат тук. Джони Холидей беше един от тези музиканти, които бяха толкова години сред нас, че успяха да се превърнат в част от живота и сме сигурни, че завинаги ще останат тук, сред нас, независимо че физическият им път е приключил. Джони Холидей си отиде на 6 декември на 74 години…

Джони Холидей беше сред най-ярките, интересни, пъстри, амбициозни, известни, креативни и вълнуващи звезди на френската музика през последните 50 години. Той е оказал огромно влияние на множествено музиканти във Франция и по света, превръщайки се в символ на френската музика и успявайки да придобие световна известно, особено в многото франкофонски държави по света, каквато е и България.

За уникалната музикална кариера на Джони Холидей може да се говори много – с часове, с дни

Роден в Париж на 15 юни 1943 г. като Жан-Филип Сме, Джони Холидей беше революцията във френската музика, от която Петата република сякаш имаше нужда. Първоначално критикуван за американското влияние в музиката му, което отразява постепенно музикално, лингвистично и културно навлизане на Съединените американски щати, срещу което мнозина от французите се бунтуват, нежелаейки многовековната им култура, традиции и световно културно лидерство да бъде засенчена от току-що изгрелия на небосвода световен политически, културен и икономически гигант.

С годините Джони Холидей успява да се превърне в най-голямата рок-звезда на Франция, въвеждайки нов стил на изразяване, създаване на песни и публично поведение, което е непознато до момента в родината му. Огромното му желание непрестанно да се развива в музикално и професионално отношение всъщност се оказва пречка в личния му живот, в който съпругите и приятели му остават на заден план за сметка музиката, което постепенно разрушава няколкото му брака и много дългогодишни приятелства. Заради песните си, външния си вид и настроението, което музиката му носи, Джони Холидей още като млад е често наричан френският Елвис Пресли.

Неговите концерти се превръщат в нарицателни за професионализъм и харизматично изпълнение, като през цялата си кариера певецът успява да организира над 400 турнета, на които са присъствали сумарно повече от 15 милиона зрители. През живота си успява да продаде над 80 милиона копия от своите албуми, което го превръща в звезда, надскаща рамките на своята собствена страна. Цели 18 от албумите му се превръщат в платинени и ще останат завинаги в историята на френската музика.

Точно как и самият мосю Холидей

Тъжно е, че Джони Холидей не успя да се пребори с рака, който го застигна през последните години от живота му. И въпреки всичко той съумя да се дистанцира от скандали, от позора, от идеята за съжаление. Именно това отбеляза и съпругата му Летисия в краткото, но емоционално съобщение, чрез което съобщи за смъртта на съпруга си:

„Джони Холидей си отиде. Пиша тези думи, без да мога да го повярвам. Обаче е истина, мъжът ми вече не е сред нас. Напусна ни тази нощ както живя целия си живот, смело и достойно“.

Едва ли има нещо, което бихме добавили, освен, че и на нас ни е трудно да повярваме и, мамка му, ще ни липсва този образ. Ще ни липсваш, но сме безкрайно щастливи, че те срещнахме, Джони!