Soundtrack.bg

20 от най-добрите чуждестранни песни за 2017 година

С края на всяка година идват и класациите в хиляди различни категории, а особено в сферата на музиката те са особено популярни. Е, ние също ще имаме своите списъци, в които ще включим различни песни, албуми, изпълнители, концерти и събития за годината, които, вярваме, че ще оставят най-продължителна и дълбока следа в историята на музиката. Разбира се, подобни класации и компилации винаги са особено субективни и ние изобщо няма да крием факта, че сме пристрастни и тези списък от „20 от най-добрите чуждестранни песни за 2017 година“ всъщност отразява единствено нашето виждане и любими парчета за годината. Напълно осъзнаваме, че има песни, които няма да допаднат на някои от нашите читатели, а други вероятно няма да се харесат на никого, но именно затова ще се радваме да чуем вашите предложения и идеи в коментарите.

Признаваме си, че ни беше невероятно трудно да се спрем само на 20 песни и много страхотни парчета отпаднаха на финалната права, но все пак във всяка класация трябва да се включат единстветно няколко елемента, а останалите да отпаднат, колкото и да са добри и качествени. В нашия случай се налагаше да се разделим със стотици жестоки песни, които също бихме искали да споделим с вас, но за съжаление, само 20 тях ще откриете тук. 20 от най-добрите песни за годината, според нас. Важно е да уточним, че в конкретния случай това е списък, е на класация, в която бихме могли да определим коя песен се класира по-напред от друга. Това е компилация от страхотни парчета, които се родиха през 2017.

The Killers – The Man

Американската рок-група от Лас Вагас, Невада, за пореден път не ни разочарова и продължи да ни впечатлява със страхотно звучене и текстове. Песента им The man не беше изключение и единствено ни мотивира да се запитаме Who’s The Man?!

Liam Gallagher – Wall Of Glass

Едно от лошите момчета на английския рок се завърна за пореден път, и признаваме си, този път успя да ни хвана вниманието. Доза качествено английски рок, в стил Oasis, носещ духа на култовото за музиката десетилетие от 1990 до 2000 г., винаги е повече от добра идея. Лиъм Галахър ни напомни защо толкова обичахме Oasis – много повече, отколкото те самите се обичаха.

Queens Of The Stone Age – The Way You Used To

Queens Of The Stone Age продължават да затвърждват вече дългогодишната си репутация на рокаджии, които не се съобразяват с новите течения, промяната в модата или поколенията. Бандата има свой стил, който включва много електрически китари, и за радост, те няма да се откажат, надяваме се, никога от тях, независимо че много подобни групи го сториха, а с новата си песен сякаш Queens Of The Stone Age им напомнят за… The Way You Used To.

Gorillaz – We Got The Power

Няма да ви лъжем – Gorillaz са наши огромни любимци и въпреки сякаш безкрайната си кариера продължават да са неспособни да ни разочароват. Не успяха да го сторият и през 2017, а ние се влюбохме в We Got The Power

Foo Fighters – The Sky Is A Neighbourhood

Имате ли банда, която харесвате, и която едновременно успява да се развива, да става дори по-добра, но в същото време да запазва и своите най-основни и важни характеристика и особености, заради, които сте започнали да харесвате групата? Е, за нас Foo Fighters са подобна банда, а песента им The Sky Is A Neighbourhood ни спечели, както със страхотното си блус-рок звучене, така и с жестокия си текст.

alt-J – In Cold Blood

За да се насладите напълно на цялостното аудио-визуално изживяване от това страхотно парче на alt-J трябва да го слушате/гледате поне 3 пъти – веднъж само да слушате песента, втори път само да гледаме жестокия клип, който е по-близо до киноматографичен продукт, отколкото до повече клипове, а третият път се изкефете максимално гледайки клипа, докато слушате и песента. Какво му трябва на човек?!

Radiohead – Man Of War

Не са много групите, които са способни тотално да ни смачкат емоционално и психически и въпреки всичко това да ни носи огромно мазохистично удоволствие, което дори да е болезнено по някакъв начин е поне два пъти по-приятно и не можем да се откъснем от музиката. Е, Radiohead  са именно подобна група, а с парчето си Man Of War успяха да го сторят още веднъж…

Noel Gallagher’s High Flying Birds – Holy Mountain

Щом сме казали А, то вероятно се очаква да кажем и Б. По принцип хич не се чувстваме длъжни да отговоряме на очакванията, но в случая няма как да не го сторим. След като представих единият от братята Галахър, другият веднага реши да отговори на хвърлената ръкавица и се вмести в нашата класация с песента си Holy Mountain. Знам, че двамата хич не се харесват, обаче все се чудим какво ли би станало, ако двамата се съберат отново?

Kasabian – Bless This Acid House

Модерната класика си е класика. През последните години Kasabian показаха, че няма да бъдат поредното временно явление на леката рок-сцена, и че са решени да останат за дълго, носейки доза свежест, напомняща необременяващия, емоционален и приятен рок от края на 90-те години.

Portugal. The Man – Feel It Still

Тук рязко вдигаме градусите и се засилваме към дансинга, тъй като на сцената излиза Portugal. The Man, който успя меко казано да ни заплени с парчето „Feel It Still“ и вече няколко месеца не спираме да си го тананикаме и припяваме, независимо колкото нови песни се повявяват на пазара. Потанцувайте!

Lorde – Green Light

С включване от далечната Нова Зеландия на сцената ни се появява и една от дамите на днешната поп сцена, към които имаме специално отношение. Прекрасен ритъм, завладяващ текст, огромна сила и увереност в гласа. Признаваме си, че Lorde ни впечатли.

Arcade Fire – Everything Now

Чудели ли сте някога какво би се случило, ако ABBA и GIPSY KINGS се обединят и създадат обща песен? Вероятно не. Ние също не сме си задавали подобни въпроси, но именно това ни изникна в ума ни, когато чухме Arcade Fire и новото им парче Everything Now. И всъщност идеята ни хареса.

Lorde – Homemade Dynamite

Казахме ви, фенове сме на симпатичната Lorde и тя успя да се вмъкне с цели две песни в нашата компилация и изпитваме сериозни трудности да уточним коя ни харесва повече, тъй че просто решихме да се насладим и на двете.

The Horrors – Something To Remember Me By

Духът на рока от 80-те живее в The Horrors, които успяват да вмъкнат в себе си елементи от Depeche Mode, Joy Division и The Smiths и да го превърнат в напълно актуална за 2017 година песен, която едновременно ни носи носталгия към отминали времена, но и надежда, че един период от музиката не е завинаги изчезнал.

Ryan Adams – Do You Still Love Me?

Да се разделиш с някого не е толкова просто нещо, колкото понякога звучи и в никакъв случай не е лесно за преодоляване събитие в живота на един човек. Колкото по-голяма е била любовта, толкова по-дълбока е празнотата, когато усащането за близост с любимия човек е изтръгната от сърцето ти. Винаги ще уважаваме Ryan Adams, че се старае да успее да преодолее собствената си пустота вследствие на развода си и ни напомня за чувства, каквито всеки от нас е изживявал поне веднъж в живота си.

Kendrick Lamar – Humble

Кендрик Ламар беше масово считан за един от най-добрите живи и продължаващи да творят рапъри още преди 2017 г., но през тази година той се изкачи в нова стратосфера на търговски успех. Неговият албум DAMN стана платинен само за един месец и до момента има над два милиона продадени бройки. Това е най-продаваният хип-хоп албум за цялата 2017 г., което е очевидно доказателство, че качественият хип-хоп все още има своя огромен пазар.

Feist – Pleasure

Песента Pleasure, с която се завръща Leslie Feist е тъмна, нервна и минималистична и определено успява да се вмъкне под кожата ни, особено, когато сме в особено тъмно, нервно и минималистично настроение и имаме нужда от гласа на Feist, който едновременно обожаваме, но който ни натоварва.

The Weeknd feat. Daft Punk – I Feel It Coming

Имаме усещането, че в каквото и да се включат Daft Punk , то то ще се превърне в успешен проект, който ще мотивира хората да танцуват и ще оставят гореща следа съзнанието им, която винаго ще успява да ги изкара на дансинга, на който да дават най-доброто от себе си. Когато говорим за съвместен проект с The Weeknd, то продуктът е повече от изкушаващ…

Japandroids – North East South West

Вероятно групата Japandroids не ви е попадала до момента, но ви съветваме бързо да поправите този пропуск в мзуикалната си култура, защото канадската инди-рок група определено има с какво да ви спечели. Дайте им шанс именно с North East South West.

Phoebe Bridgers – Funeral

Често най-красивата музика е и най-семпла. Именно с това ни спечели Phoebe Bridgers – с нежността, крехкостта, чистотата и усещането на хармония на своята музика. Включването на тази песен в компилацията ни за най-добри песни на 2017 г. беше истинска изненада и за нас самите, но тя успява толкова силно да ни докосне със своята красота, че нямаше как да я изхвърлим зад борда…