Soundtrack.bg

800 милиона души ще загубят работата си до 2030 г. заради роботи

Над 800 милиона души ще загубят работата си до 2030 година, защото трудът им ще се осъществява от роботи. Това сочи доклад на американската консултантска компания „McKinsey Global Institute“. Експерти от организацията са провели проучване в 46 страни и са разгледали над 800 позиции в различни сектори на икономиката. Според анализите им след 13 години всеки трети човек в богатите страни като Германия и Съединените Щати ще бъде заменен от робот в работата си. Глобално автоматизацията ще засегне всеки пети служител. Машинните оператори и работниците в хранителната индустрия ще бъдат най-често заменяни от роботи.

По-бедните страни ще са по-малко засегнати

По-бедните страни, които отделят малко средства за наука и инвестиции в автоматизацията, ще бъдат засегнати по-малко, категорични са експертите. Индия, според авторите, ще бъде сравнително в страни от световния бум на роботите. Един на всеки десет индийци ще загуби работата си заради развитието на технологиите.

Имотните брокери, помощник юристите, счетоводителите и част от офисните служители ще бъдат особено уязвими в света на масовата роботизация. Позиции, които изискват способност за бърза реакция и работа с хора като лекари, адвокати, учители и бармани според консултанската компания ще се запазят почти на 100%. Специализирана нископлатена работа като градинарство, водопроводни услуги и грижа за деца също ще бъдат малко засегнати от навлизането на роботи в ежедневието.

Образованието повишава конкурентноспособността срещу машините

В развитите страни, нуждата от университетско образование ще нараства, докато работните позиции, изискващи ниска степен на образование, ще намалеят.

Само в САЩ между 39 и 73 милиона работни места може да бъдат закрити до 2030 година, но според института „McKinsey“ 20 милиона от загубилите препитанието си служители лесно ще могат да се преквалифицират и насочат в други сектори на икономиката. Във Великобритания 20% от сегашните работни места ще бъдат автоматизирани през селдващите 13 години, гласи прогнозата.

На път е нова революция

Изследователите смятат, че човечеството ще преживее преход от типа на този, преживян в края на 18-ти и началото на 19-ти век. Тогава голяма част от заетото предимно със земеделие и животновъдство население постепенно се пренасочи към работа в заводи и фабрики. Преходът е описан и в книгата на американския писател и футурист Алвин Тофлър „Третата вълна“. Първата вълна е обществото след аграрната революция. Втората вълна описва бума на автоматизацията и систематизацията. Третата вълна се асоциира с развитието на технологиите и може да бъде наречена информационна ера.

Експертите от „McKinsey Global Institute“ призовават правителствата да съставят планове за развитие на бъдещия трудов пазар и адекватни мерки за защита на работниците.

Роботите стават все по-умни

А бума на роботизацията и разработването на изкуствен интелект в съвременното общество вече е факт. Преди дни Япония представи нов вид хуманоиден робот. Той имитира движенията на оператора и може да помогне в грижата за възрастни хора като социален асистент.

Инженери от университета в Калифорния пък показа преди 10 дни най-новото си изобретение – робот, който има чувствителност в пръстите и не е необходимо да вижда нещо, за да го изпълни и разпознае. Например да използва отвертка без да вижда какво точно завинтва или да знае, че ключовете са в джоба на палтото, защото ги напипва и асоциира формата им. Американски учени създадоха изкуствен мускул, който проправя пътя към появата на хуманоидни роботи като Терминатора, защото може да вдига 1000 пъти по-голямо от собственото си тегло.

Мира Кирилова