Soundtrack.bg

Просто се стегни и тренирай

Или какво ме накара да се върна във фитнес залата след тригодишно отсъствие?

Периодът, в който редовно ходех на фитнес и тренирах, бе един от най-яките в живота ми. Чувствах се различно във всяко едно отношение – както емоционално, така и физически. Чувствах се по-добър човек, преди всичко. Тук дори не става дума за това да изглеждаш по-добре. Говорим за вътрешната удовлетвореност и увереност, която спортът неизменно ти дава. Стигнах до извода, че да спортуваш редовно е едно от най-добрите неща, които един човек може да направи за себе си.

После нещо се случи. Изведнъж посещенията ми в залата намаляха, докато изведнъж не изчезнаха съвсем. Резултатът от всичко е, че от три години не съм стъпвал във фитнес зала. Работните ангажименти зачестиха, роди ми се дете, започнах да се чувствам уморен през цялото време – всичко това се обедини в едно голямо оправдание денят ми да минава по-често на дивана, отколкото в движение.

Преди дни взех решение да си потърся близка до мен зала и да започна отново да се движа. Да правя нещо за себе си. Дори и този текст е част от мотивацията, която искам да си наложа. А защо не и да мотивирам някой друг? Човек никога не знае.

Реших да спомена няколко основни причини, поради които реших отново да започна с тренировките. Нека помислим…

Чувството след тренировка

Върховно е, хора. Когато наистина си тренирал добре, изтискал си се изцяло и едвам гледаш от умора. Така написано, би трябвало да се чувстваш смазан. Всъщност обаче е точно обратното – чувстваш се така, сякаш можеш да постигнеш всяка една цел, която си поставиш. Не съм биохимик и не мога да го обясня от научна гледна точка, но след тренировка в тялото си се случват някакви адски яки неща. Сякаш някой човек с бяла престилка е дошъл при теб и ти е инжектирал венозно адреналин. Приемам го като единствената здравословна дрога, която можеш да получиш.

Самочувствието

Трениращият човек се чувства различно, дори и това да не му е самоцел. По-добрата кондиция и по-добрият външен вид неизменно променят светоусещането ти. Смея да кажа, че подобряват и всеки един аспект от живота ти – представянето ти на работа, успехите на любовния фронт, общуването с всички останали. Човек със самочувствие винаги се отличава от останалите, а пред него се отварят врати, които иначе не биха се отворили. Спортът може да промени живота ви, стига да му позволите.

Как ти стоят дрехите

Сещате ли се за онази супер яка риза, която видяхте в мола, но не си купихте, защото шкембенцето ви ще изглежда комично с нея? Е, време е да елиминирате този проблем. Уникално е чувството да знаеш, че можеш да си купиш всяка една дреха, която пожелаеш, знаейки, че ще ти стои супер добре. Не съм съгласен с фразата, че „дрехите правят човека“, но съм съгласен, че помагат много в това отношение. Особено когато ти стоят добре и ти самият се харесваш.

Сексът

О, да – определено фитнесът помага тук. Не е нужно да си гений, за да проумееш, че един човек във форма се справя по-добре в секса, отколкото човек в отчайващо физическо състояние. А кой млад мъж не иска да е по-добър в секса? Няма такъв!

Здравето

Всъщност, вероятно това би трябвало да е вашият №1 аргумент в списъка. Излишно е да припомняме, колко опасни заболявания са свързани с обездвижването и подобен начин на живот. Особено и ако сте с наднормено тегло. Здравето е най-важното нещо, но мнозина го осъзнават едва тогава, когато вече го нямат. Не бъдете един от тези хора – погрижете се за себе си и подобрете перспективите пред себе си.

Желязото може да бъде най-добрият ти приятел

Много са случаите, в които съм влизал в залата с някакъв емоционален проблем, понеже нещо се е случило. И повярвайте ми – лостовете и дъмбелите наистина помагат. Не ти се сърдят за щяло и нещяло, не задават въпроси, нямат задни помисли – те са там за теб и те чакат, за да те накарат да се чувстваш по-добре. Точно както трябва да правят истинските приятели.

Дисциплината

Никога не съм вярвал, че ще ставам рано сутрин с желание или че ще мога да се храня в режим, избягявайки определени храни и наблягайки на други. Но ми се случи! С първите резултати в залата идва и мотивацията да ставаш все по-добър. А това означава и да започнеш да променяш себе си. Хранене, разпределяне на времето, налагане на самодисциплина – всичко това се случва рано или късно, когато наистина навлезеш сериозно в играта.

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.