Soundtrack.bg

Скрита камера показва реакцията на хората, които за пръв път виждат забравена картина на Леонардо да Винчи

Едва ли има човек на света, който е ходил на училище за поне няколко дни и да не е чувал името на легендарния творец Леонардо да Винчи. Той е известен с толкова много картини, изобретения, идеи, научни трудове и още, и още…, че ще са ни нужни вероятно дни, за да изброим всичко, което изключителният италианец е постигнал. Е, въпреки всичко обаче Леонардо да Винчи остава най-известен именно със своята живопис.

Вече ви разказхме за картината „Салватор Мунди“, която за много векове беше забравена и скрита от очите на широката общественост, но наскоро се завърна с гръм и трясък, превръщайки се не просто в най-скъпата картина на Леонардо да Винчи, а в най-скъпата картина продавана на публичен търг в цялата история. Цената е, меко казано, бомбастична – цели 400 милиона долара, като в допълнение анонимният купувач трябваше да заплати и още 50 милиони такси на аукционната къща Christie’s, която продаваше картината.

Нарисуван преди повече от 500 години, впечатляващият портрет на Исус Христос и дело на един от най-великите майстори на изкуството в света, беше изложена за няколко дни в световноизвестния Рокфелер център в Ню Йорк, където над 20 000 души от различни професии, социални прослойки, религии и култури имаха възможност да се докоснат до едно уникално произведение, носещо със себе си мновековна история, която ни кара да затаяваме дух.

За отрицателно време този портрет придоби световна слава и многократно беше наричан „Мъжката версия на Мона Лиза“

Друг известен артист, само че от настоящето и рисуващ не с четки и бои, а със светлина – израелският фотограф Надав Кандер, решава да представи картината в една нова светлина и под различен ъгъл – през погледа на аудиторията, която ѝ се възхищава, заставайки право пред нея. Представяйки си, че очите на Леонардо да Винчи биха могли да видят как хората, изпадат в буден унес, наслаждавайки се на неговата прелестна картина, Надав Кандер създава четириминутно видео, показващо реакциите на посетителите, които гледат творбата. Скритата камера е поставена от гледна точка на картината и се опитва да покаже какво биха виждали очите на изобразения на платното Исус Христос.

https://www.youtube.com/watch?v=d7omwQLuGJQ

Драматичното осветление в пространството допринася за чувствеността на филма. Наистина е невероятно да се види по какъв начин се докосват различните хора до една творба на над 500 години, създадена от един от гениите на човечеството. Дори самият Леонардо Ди Каприо, който е известен ценител на изкуството, се появява във видеото.