Soundtrack.bg

Китай забрани на Кейти Пери да влиза в страната „за неопределено време“

По време на последния си концерт в Китай през 2015 г. американската певица Кейти Пери очевидно не е впечатлила особено много местните власти с поведението си, които са сметнали, че най-правилното решение след нейната визита е да ѝ забранят да се връща в страната за „за неопределено време“.

Любопитен факт е, че всъщност нито самата певица, нито нейното обкръжение – мениджъри, PR-и и колеги, не са знаели за взетото решение, докато самата Кейти Пери не подава молба за виза, която в крайна сметка бива отхвърлена, което ѝ попречи да присъства на модното шоу на Victoria’s Secret в Шанхай, където се очакваше тя да се изяви и да бъде сред основните звезди на шоуто.

Вероятната причина, която е разгневила толкова сериозно китайското правителство, че то да вземе категоричното решение да не допуска повече Кейти Пери на своята територия, е че по време на въпросния концерт в Тайпе Арена облича и развява тайванското знаме, донасяйки си множество критики от страна на китайските власти. Тя също предизвика допълнително сериозна гневна реакция, демонстрирайки своята неслучайно избрана за случая рокля на слънчогледови мотиви.

Именно слънчогледът беше символ на Слънчогледовото студентско движение, което протестира срещу търговското споразумение с Китай през 2014 г.

„Първоначално тя е получила виза и разрешение да участва в шоуто на Victoria’s Secret в Шанхай, след което обаче китайските политици променят мнението си и решават, че Кейти Пери не е желана в стрaната и оттеглиха възможност певица да получи разрешение да стъпи в Китай “ – казва анонимен източник за Page Six. „Тези разследвания се извършват за абсолютно всеки един артист, който иска да гостува в Китай, независимо в коя сфера се изявява. Специално обучени служители проверяват техните профили в различните социални мрежи, както и материали за тях в пресата и интервюта, за да видят дали са направили или казали някога нещо, което може да бъде сметната за обидно за страната. На групата Maroon 5 беше отказван достъп многократно преди няколко години, защото един член на групата пожела на Далай Лама Честит рожден ден в Twitter.“

Преди години Кейти Пери попадна под критичните погледи и на обществото в Австралия, след като тя се появи в реклама, в която певицата насъскваше кучето си да „подгони някои коали.“. Известен местен ветеринар открито нападна певицата с думите, че „Това е абсолютно невежество от страна на Пери и компанията, която рекламира. Реклама е меко казано неподходяща. Пери е идол за толкова много млади хора и това, което прави просто унищожава цялата тежка работа, която ние вършим, за да се опитаме да насърчим хората да не позволяват на кучетата си да влизат в контакт с коалите.“