Soundtrack.bg

Хората, консумиращи месо, са по-щастливи и здрави, твърди ново изследване

Обичате да хапвате месо? Не се притеснявайте, науката ви удря едно рамо в случая.

Дебатите относно консумацията на месо са като Вечното дерби Левски и ЦСКА в света на диетите и хранителните навици. Но за разлика от футбола, тук никога няма да попаднете на равен резултат. Или сте „за“, или сте „против“. Или сте месояден, или сте вегетерианец или веган. Средно положение няма.

Ние, естествено, нямаме нищо против всеки човек да хапва това, което иска. Което предпочита и от което смята, че тялото му се нуждае. Проблемът идва когато се опитваш да наложиш своите виждания над останалите. Иначе казано, омазването с „кръв“ и натъпкването на хора в тарелки насред булевард „Витоша“ посред бял ден изобщо не е окей. Нито пък ще накара някой месояден да спре да консумира месни продукти.

Сега ще зарадваме хората, които все пак обичат да похапват месо. Според ново изследване на Медицинския университет в Грац, вегетарианците могат да бъдат определено като по-малко здрави и по-малко щастливи от месоядните. За съжаление, при тях е увеличен рискът от проблеми като безпокойство и рак, което не е никак добра новина за хората, обичащи да подминават щандовете с месни продукти в супермаркетите.

Обичате месо? Не се притеснявайте, науката ви подкрепя!

Изследователите в Грац са направили проучването си върху общо 1320 души, взимайки под внимание техния лайфстайл и здравни профили. Открито е, че дори и вегетерианството да може да се свърже с намалено тегло и намалена консумация на алкохол, то може да бъде посочено като източник на „влошено здраве“, към което можем да споменем по-висока предразположеност към ракови заболявания, алергии и заболявания от психическа гледна точка. Също така, вегетарианците проявяват по-висока нужда от здравни услуги и имат „по-ниско качество на живот“, уточняват учените в Грац.

Както месоядните често биха припомнили, месото съдържа жизненоважни нутриенти, които няма как да си набавите от растителна храна. Като например витамин B12, докозахексаенова киселина (DHA) и хем-желязо.

„Нашите резултати показват, че вегетарианците по-често се оплакват от хронични проблеми и по-ниско субективно здраве“, казват от Медицинския университет в Грац.

Точно в момента бихме убили за някое друго шишче.

И добавят: „Нашите проучвания също така показват, че вегетарианците страдат по-често от безпокойство и/или депресия. Към това можем да добавим по-ниско качество на живот по отношение на физическо здраве, социални взаимоотношения и фактори на околната среда.“

Според друго изследване, публикувано от Journal of Affective Disorders, вегетарианците са застрашени със 70% по-висок шанс да страдат от депресия, сравнено с консумиращите месо. Според изследването, основен фактор за това е липсата на жизнено-важни нутриенти.

Е, готови ли сте сега да си сготвите една вкусна пържола за вечеря?

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.