Soundtrack.bg

„Властелинът на пръстените“ по пътя на „Игра на тронове“

Amazon подготвя ново ТВ шоу, базирано на епичната фентъзи сага на Дж. Р.Р. Толкин „Властелинът на пръстените“.

Мащабните и солидно финансирани сериали стават все по-актуални и обичани в световен мащаб. Успехът на касови продукции като „Игра на тронове“ на HBO или „Живите мъртви“ на amc е едно добро доказателство за това. Тези два сериала са изградили толкова широк кръг от фенове и последователи, че отдавна са се превърнали в златни мини за своите продуценти.

„Властелинът на пръстените“ е безспорно най-популярният и култов фентъзи франчайз на всички времена. Вселената на Дж. Р.Р. Толкин е обичана от милиони хора по цялото земно кълбо, които не спират да се вълнуват от всичко ново, свързано с историите от Средната земя. Голяма част от тези хора често са задавали въпроса – а защо няма сериал по „Властелинът на пръстените“? В крайна сметка, светът на Толкин е толкова широк и необхватен, че лесно би могъл да бъде адаптиран за ТВ серии. А особено ако въпросните ТВ серии имат стилистиката (и бюджета) на „Игра на тронове“, то определено бихме могли да очакваме нещо адски грандиозно.

Е, сега желанието на всички тези фенове ще се сбъдне, защото сериал по „Властелинът на пръстените“ почти сигурно ще има. Amazon официално потвърдиха, че са договорили правата за подобна продукция с Tolkien Estate. Нещо повече, договорката между двете страни е за срок от години, като в това число влизат и евентуални спиноф продукции по вселената на Толкин.

На този етап знаем, че почти сигурно предстоящият сериал по „Властелинът“ ще ни отведе във време, предшестващо събитията в едноименния роман на Толкин. А вероятно и тези в „Хобит“. Иначе казано – ще се върнем доста по-назад във времето, за да проследим как точно се е стигнало до онези събития, които всички ние вече добре познаваме.

По първоначална информация, Amazon са заплатили сума от региона на 250 милиона щатски долара, за да се сдобият с правата за подобна продукция. Можете обаче да бъде сигурни, че стрийминг платформата на Джеф Безос ще се радва на солидни приходи след реализацията на проекта. Особено ако всичко бъде направено така, както трябва.

Шарън Тал Игуадо от екипа нa Amazon не пропусна да пропусне задоволството си от успешното затваряне на преговорите с Tolkien Estate.

„Властелинът на пръстените“ е културен феномен, който е пленил въображението на генерации от фенове чрез литературата и големия екран. За нас е чест, че можем да работим с Tolkien Estate, HarperCollins и New Line по тази вълнуваща колаборация за телевизионния екран. Вълнуваме се, че ще можем да вземем с нас всички фенове на „Властелинът с пръстените“ на ново епично пътешествие в Средната земя.“

В онлайн пространството вече изтече информация, че от Tolkien Estate са наложили някои креативни рестрикции, относно това какво може и какво не може да бъде сторено в предстоящите ТВ серии.

Мат Галсър от Tolkien Estate също коментира мащабната сделка, споделяйки задоволство, че вселената на Дж. Р.Р. Толкин ще се сдобие със свой собствен сериал.

„Щастливи сме, че Amazon, които от години са отдадени на литературата, ще бъде дом на първите в историята телевизионни серии по „Властелинът на пръстените“. Шарън и екипът на Amazon Studios имат някои изключителни идеи, които да пренесат на екрана. Говорим за досега неразказани истории, базирани на оригиналните ръкописи на Дж. Р.Р. Толкин“.

Е, това определено звучи интересно.

Мащабите на сделката с Tolkien Estate надвишава значително някои от по-солидните контракти на Amazon в последно време. Само за пример, 80 милиона долара бяха платени за шоуто в шест епизода на Уди Алън Crisis in Six Scenes, докато 70 милиона бяха заделени за The Romanoffs на Мат Вейнер. 160 милиона пък бяха платени за два сезона на шоу на Дейвид О. Ръсел.

На този етап не знаем нищо за екипа на предстоящото ТВ шоу, за актьорския състав или приблизителната дата на пилотния епизод. Все още всичко е в твърде ранен етап, за да говорим за всичко това. Но едно е сигурно – феновете на Толкин имат основания да празнуват.

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.