Soundtrack.bg

Разкриха тайната на култовия код във филма „Матрицата“

Легендарният филм на братя (вече сестри!) Уашовски, „Матрицата“ ( от 1999 г.) беше не само огромен комерсиален успех, но и истински хит в съзнанието, както на критиците, така и на феновете. „Матрицата“ обаче премина далеч, отвъд класическите представи за касов блокбъстър и революционизира киното и начина, по който се правят филмите като цяло.

Един от най-уникалните елементи на филма беше самият код от „Матрицата“, който основно се състои от безкраен поток от зелени примигващи икони и символи, които се спускат вертикално върху абсолютно черен екран. Докато чакаме повече новини за изключително спорното и според мнозина абсолютно излишно продължение на „Матрицата“, създателят на кода във филма разкри шантава и забавна подрoбност, която до известна степен тотално променя начина, по който виждаме филма.

Саймън Уайтли е човекът, който замисля и създава култовия код от „Матрицата“

Само няколко години по-рано Уайтли е започнал своята кариера във филмовия бизнес, създавайки началните надписи за един от най-хитовите и популярни филми за 1995 г. – Babe. Въпреки че ролята му като дизайнер на кода остава дълго време в сянка и без името му да бъде включено във финалните надписи, Саймън Уайтли все пак има сериозна заслуга за успеха на поредицата. Дизайнерът разкри, че в действителност кодът в „Матрицата“ е базиран върху…рецепти за суши, които е открил в готварска книга на съпругата си, която е японка.

„Иска ми се да кажа на всички, че кодът е всъщност японски рецепти за суши. Без този код Матрицата не съществува.

Оригиналът на филма от 1999 г. разказва за млад компютърен програмист на име Томас Андерсън (Киану Рийвс), който се подвизава и като известен хакер на име Нео. Той усеща, че светът крие тайна, която контролира не само неговия живот, но всичко, от което е изградена средата, която ни заобикаля. Нео вярва, че, ако разкрие тази загадка, ще успее да освободи и собственото си съзнание. Целта на Нео е да пореследи и открие Морфей (Лoрънс Фишбърн), описван като най-опасният човек в света, но който, според Томас, би могъл да му даде отговорите, които търси.

В търсене на истината, смисъла и реалността, отвъд привидната завеса на света, той среща Тринити (Кари-Ан Мос), която го завежда до Морфей, с надеждата да научи какво е Матрицата. От Морфей обаче разбира, че никой не може да каже какво е Матрицата – всеки трябва сам да я види, усети и осъзнае.

Soundtrack.bg

UPI BEAUTY – STORE

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.