Soundtrack.bg

Пет добри причини да гледате „Живите мъртви“

Все още не сте гледали култовото шоу на amc „Живите мъртви“? Време е да поправите грешката!

Зомбитата сякаш са адски модерни напоследък. Филми, сериали, видео игри, комикси – зомбитата сякаш са навсякъде около нас. Имам чувството, че вече всеки е адски подготвен за евентуален зомби апокалипсис, просто защото е изгледал толкова много материал, свързан с темата, че няма как да не е експерт по оцеляването.

Ако има обаче франчайз, свързан със зомбитата, който да се откроява от останалите, то това определено е „Живите мъртви“. Стартирал като комикс, създаден от Робърт Къркман, появилият се в последствие сериал на amc се превърна в един от най-рейтинговите в ТВ ефира.

Самата история е семпла. Неизвестен на човечеството вирус довежда до зомби апокалипсис, който поставя оцелелите пред огромно изпитание. Всеки следващ ден е предизвикателство, с каквото хората никога до този момент не са се сблъсквали. Мъртъвците бродят по цялата земна площ, а от цивилизацията няма и помен. Битката е не само за оцеляване срещу живите мъртви, но и за всеки ресурс, който може да спомогне за това.

В момента шоуто на amc е в своя осми сезон, което вероятно ви подсказва, че историята е доста напреднала. Ако тепърва се колебаете, дали да дадете шанс на сериала, ние ще ви предоставим няколко причини да го направите.

Актьорската игра

Кастингът на шоуто е събрал изключително талантливи актьори от всякакви възрасти. Някои от тях успяха да се „изстрелят“ нагоре, използвайки именно участието си в „Живите мъртви“. Други пък вече познавахме от участията им в други проекти.

Като цяло „Живите мъртви“ няма суперзвезди в своя актьорски състав, а по-скоро създава такива. Персонажите в шоуто преминават през целия спектър от емоции, като радост, тъга, гняв, примирение и т.н. Тъй като историята е динамична и с постоянно променящи се нюанси, имаме възможността да видим нашите герои в състояние на вечна борба между доброто и лошото. Понякога им се налага да стигат и до крайности, за да оцелеят, дори и да е с риск да загубят себе си.

Непредсказуемост

Действието в „Живите мъртви“ често ще ви кара да изпитвате отново и отново онзи „уау“ ефект, който обикновено ви спохожда, когато се случва нещо непредсказуемо.

Светът на шоуто е жесток, безмилостен и отдавна откъснат от всякакви закони или човешки норми. Тъй като говорим за вид апокалипсис, отдавна в историята са останали нормалните човешки отношения и закономерности. Напротив, сега нашите герои са принудени да живеят в свят, в който те сами ги създават. И то, много често, трябвайки да разчитат на най-мрачните нюанси от краските на собствените си души.

Това често води до непредсказуеми и неочаквани развои на събитията, които правят сериала още по-силен и интересен за зрителите. Ако за момент ви се стори, че нещата най-сетне са се успокоили, именно тогава сценаристите ще ви изненадат с нещо, което да ви накара отново да настръхнете.

Развитие на персонажите

Една от силните страни на „Живите мъртви“ е развитието на персонажите. Както вече споменахме, сериалът изважда на бял свят целия спектър от човешки емоции, които всеки един от нас пази дълбоко в себе си.

Попаднали в кръвожадния свят, хванат безмилостно в клещите на зомби апокалипсиса, дори и най-добрите и сърдечни хора могат да открият в себе си черти, които не са предполагали, че имат. Дори и това да предполага да забият брадва в нечий череп.

Друг похват, който създателите на шоуто използват в тази посока, е периодично да конструират цели епизоди с една единствена цел – развитието на даден персонаж. Обяснено с прости думи, често можете да видите епизоди, посветени изцяло (или в повечето време) на някой от персонажите. Това ни помага да добием още по-голяма представа за съответния герой и за неговото развитие във вселената на шоуто.

Истинската опасност за хората

Макар и апокалипсисът да е причинен от фаталния вирус и произведените от него зомбита, с времето ще откриете, че всъщност хората са се превърнали в същества, далеч по-жестоки и опасни от въпросните живи мъртъвци.

Шоуто по един великолепен начин ни припомня, в какво се превръщат хората, когато са изгубили всичко на този свят. И когато са притиснати до стената. До какви жестокости са готови да стигнат в името на своето оцеляване и колко човечност всъщност им е останала.

Защо хората са по-опасни от зомбитата? Много е просто. Защото зомбитата са предвидими, а хората – не.

Това просто е най-доброто нещо, свързано със зомбита!

Зомбитата са модерни, но в момента просто няма да откриете нещо по-добро, свързано с тях в съвременната поп култура. „Живите мъртви“ не е просто шоу, посветено на битката със страшни създания. Това е шоу с много психология, което ще ви принуди да се гмурнете дълбоко в него. Със своите силни и слаби моменти, както всеки друг сериал, „Живите мъртви“ най-вероятно бързо ще се изкачи в личния ви топ.