Soundtrack.bg

Как да се храним качествено и на бюджет – няколко прости трика

Пълноценното хранене и спазване на бюджета е предизвикателство, но е изпълнимо.

Ако сте започнали да тренирате редовно или просто искате да бъдете по-здрави, вероятно вече сте разбрали, че пълноценното и здравословно хранене е от съществена важност за това. Всичките ви усилия във фитнес залата могат да се окажат напразни, ако не им подложите основата на добра и качествена диета, осигуряваща ви нутриентите, от които имате нужда.

Понякога обаче това не е толкова лесно, колкото звучи. А една от причините за това са парите. Всяка пълноценна диета изисква и съответния финансов ангажимент. А понякога има моменти, в които бюджетът ни е ограничен до връхна точка. Какво можем да сторим в такива случаи, продължавайки да се храним съответно с целите си?

Предлагаме ви няколко прости, но ефективни трика, които могат да ви помогнат в този аспект.

Свършете максимума с това, което вече е в хладилника ви.

Преди да поемете към супермаркета, хвърлете още един поглед на това, което вече е в хладилника ви. Така ще сте сигурни, че няма да купите нещо, което вече имате в наличност.

Понякога минават дни, в които не използваме даден продукт, просто забравяйки, че го имаме. В други случаи, можем да използваме даден продукт вместо друг, за който трудно бихме могли да дадем пари в конкретния момент.

В този ред на мисли, винаги проверявайте и дали останалата храна всъщност става за ядене, особено ако не помните откога онази консерва стои отворена.

Запасете се със замразена храна.

Фризерът е ваш приятел и може би е време да започнете да го използвате по-често.

Доказано е, че замразените плодове и зеленчуци са също толкова хранителни, колкото и свежите такива. Благодарение на вашия фризер, вие спокойно бихте могли и да се запасите с хранителни продукти за седмици напред, което би ви улеснило в задачата ви да се храните редовно и качествено.

Колко пъти ви се е случвало да се откажете да си приготвите нещо, просто защото нямате нужните продукти, а не ви се занимава да отидете до магазина? Запасете се, ако имате тази възможност.

Месото е скъпо, но има начини да го консумирате на бюджет.

Ако спортувате активно, има голям шанс да си набавяте голяма част от белтъчините чрез месни продукти. За съжаление, месото често е скъпо удоволствие, особено ако държите да е с добро качество.

Пазарувайте умно. Избягвайте полуготовите пакетирани меса, които често излизат по-скъпо. Купувайте директно от месните щандове, където месото може да бъде нарязано пред вас. Пазарувайте на едро, когато има промоции. Използвайте фризера си, за да складирате по-голямо количество продукти.

Ще ви кажем и още един трик. Да си изпечете сами цяло пиле, което сте си закупили, може да бъде удар в десетката, когато съпоставим фактори като цена и количество на храната, която бихте получили от това. Помислете и за този вариант.

Не изключвайте консервираните храни от менюто си.

Храните в консерва често не изглеждат възможно най-апетитните за вас, но истината е, че често можете да се сдобиете с прилично количество добра храна по този начин.

Ако дадете шанс на консервите, които обичайно са сред най-евтините храни в супермаркета, можете да се сдобиете с ценни и важни нутриенти, които да бъдат ключова част от вашата спортна диета. Не ги подценявайте.

Следете промоциите на близкия до вас супермаркет.

Време е да превъзмогнете егото си и да приемете, че това не е похват, който използват единствено възрастните хора. Повечето супермаркети обявяват промоциите си чрез специални брошури, рекламни материали или на своя уебсайт.

Това е страхотен начин, по който можете да подпомогнете бюджета си. Ако видите, че ценна за вас храна ще бъде с намалена цена през предстоящата седмица, време е да се запасите сериозно за седмици напред. В края на месеца сами ще се уверите, че си е струвало, когато останете доволни от състоянието на банковата си сметка.

Ограничете храненето навън.

Да се храним навън е скъпо удоволствие, освен ако не говорим за нискокачествен фаст фууд като пица на парче. Но подобни храни би трябвало да са намалени до минимум, ако искате да поддържате качествена диета.

Оставете храненето навън за специални поводи и се ограничете единствено до това да си готвите сами. Ако не умеете – време е да се научите. Може би първите един-два пъти няма да са успешни, но качеството идва с практиката.

А и нали знаете, че от домашната храна няма по-хубаво? Не е никак случайно, че този израз е толкова разпространен в цял свят.

Soundtrack.bg

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.