Soundtrack.bg

„Сиянието“ на Стенли Кубрик – за първи път на голям екран у нас

Хорър класиката „Сиянието“ на Стенли Кубрик ще бъде прожектирана за първи път на кино екран в България.

Един от най-великите хорър филми на всички времена „Сиянието“ на легендарния режисьор Стенли Кубрик ще бъде показан за първи път на голям екран в България. Това ще се случи на 11 ноември, когато лентата ще бъде излъчена в столичното кино „Люмиер“. Показана ще бъде разширената 143-минутна версия на филма, базиран върху романа на великия Стивън Кинг.

Прожекцията на „Сиянието“ е част от предварителната програма на фестивала Киномания. По този начин ще можем да отбележим и 80-ия рожден ден на Джак Никълсън, който е в главната роля в класиката на Кубрик. Превъплъщението на Никълсън в Джак Торънс остава една от най-паметните му роли на всички времена.

Както споменахме, това ще бъде историческо първо показване на кино екран на „Сиянието“ в България. Организаторите на събитието са подготвили и други изненади на своите гости. Всички посетители ще бъде посрещнати с напитка за добре дошли, а след края на филма всеки ще може да си закупи питие от бара във фоайето.

„Сиянието“ на Стенли Кубрик дебютира на голям екран на 23 май 1980 година и до днес се счита за истинска класика в жанра. И за една от най-добрите адаптации на Стивън Кинг. Историята разказва за писателя Джак Торънс, който заедно със своето семейство приема работата да се грижи извън сезона за хотел в Колорадо Рокис. Хотелът обаче крие зловещи тайни, които ще доведат до резки промени в съзнанието на Джак Торънс. И до огромна опасност за неговата съпруга и син.

Освен Джак Никълсън, участие в класиката на Стенли Кубрик взимат още Шели Дювал, Дани Лойд, Скатман Кротърс и други.

Макар и да е приет със смесени чувства от самия Стивън Кинг, „Сиянието“ получава позитивни ревюта от страна на фенове и критика. Легендарният Мартин Скорсезе го определя за един от най-великите хорър филми на всички времена. Любопитното е, че лично Стенли Кубрик отказва Стивън Кинг да бъде сценарист на филма, отхвърляйки неговия сценарий и доверявайки се на Даян Джонсън.