Soundtrack.bg

Неандерталецът в мен

Учени откриха какво са унаследили от неандерталците съвременните европейци

Генетици от Института по еволюционна антропология „Макс Планк” в Германия определиха функциите на неандерталска ДНК в генома на съвременните европейци. Тези гени отговарят за цвета на кожата и косата, за циркадните ритми  (цикли на физическите, психическите и поведенческите промени), за ръста и за някои предпочитания за храна. Статията на учените е публикувана в списание „American Journal of Human Genetic”.

Pixabay
2% от неандерталските гени се откриват в генома на съвременния европеец

Терминът „неандерталец“ идва от името на долината Неандер в Западна Германия, близо до днешния град Дюселдорф. Там през 1856 г. в пещерата Фелдхофер са открити останките от човекоподобно праисторическо същество – с широк и издаден нос, с мощни челюсти, без брадичка, с къси крайници, нисък ръст, силни нокти, широки длани и къси пръсти.

Pixabay

Неандерталците са живели в Европа и Западна Азия в епохата на средния палеолит (350 000 – 24 500 г. преди новата ера). Учените смятат, че при смесването на Хомо Сапиенс (Homo sapiens) и неандерталците (Homo neanderthalensis) около 2% от ДНК на неандерталците попада в генома на кроманьонците (ранните съвременни хора). Част от тези гени оказват вредно въздействие и сравнително бързо изчезват от ДНК на човека. Друга част слабо повлияват на адаптацията, ето защо в генома на съвременния човек се срещат с ниска честота.

Wikimedia HAIRYMUSEUMMATT

Учените анализират генетичните данни на повече от 112 000 души. Изследването е в рамките на проекта „UK Biobank” за откриване на наследственост и фактори на околната среда при развитието на определени болести. Изследователите определят коя ДНК е архаична на основата на вече реконструиран геном на неандерталците.  С помощта на статистически методи са били определени признаци, обусловени от древни гени.

Рижавият цвят на косата не е от неандерталците, но обожаването на свинско месо – да
Артистична реконструкция на неандерталец в Музея на неандерталеца, Германия (Credit: Stephan Sheer). Wikimedia Commons, CC BY-SA

Оказва се, че рижавият цвят на косата не е унаследен от неандерталците, както се смяташе по-рано. Тази фенотипна черта възниква независимо и по-късно у кроманьонците.

В европейците обаче е доста разпространен архаичният неандерталски ген ASB1, който контролира биологичния часовник на човека, представата му за деня и нощта и отговаря за нощното бодърстване и съня през деня. „Това е много важно откритие, защото от циркадните ритми зависи до голяма степен нашето здраве. Те влияят на 24-часовата вариация на глюкоза, инсулин и лептин в кръвта, която контролира апетита. Промените в биологичния часовник, лошият сън и нощно бодърстване са често свързани с диабет, нарушения на метаболизма, повишен апетит и дори с наднорменото тегло”,  коментира Майкъл Данмън, един от изследователите, участвал в проучването.

Освен това учените откриват връзка между неандерталската ДНК и ръста на човека, честотата на пулса, разпределението на мазнини в краката и дори предпочитането на свинско месо.

Мира Кирилова