Soundtrack.bg

Единствената истинска битка на Брус Лий, записана на видео

Тези уникални кадри ни показват легендарния Брус Лий в момент на реален двубой с един от неговите ученици.

Каквото и да кажем за Брус Лий, просто би било малко. Роден в Сан Франциско в семейството на двама родители от Хонконг, с времето Лий ще се превърне в най-големият символ на бойните изкуства в цялата история на човечеството. Той ще изгради успешна кариера в киното, а междувременно ще обучава и собствени ученици на всичко, което знае за бойните изкуства. И на своя собствен стил, който сам създава – jeet kune do.

Но как би изглеждал Брус Лий в ситуация на истински двубой, а не както сме свикнали да го гледаме – в киното? Натъкнахме се на наистина любопитни кадри, които ни показват Лий в съвсем реален спаринг двубой с един от неговите топ ученици.

По време на работата със своите ученици, Брус Лий често сам е участвал в спаринг срещи, тествайки възможностите им. Доскоро обаче нямахме възможността да видим кадри от подобни моменти.

Това се промени благодарение на YouTube канала Beerdy: Bruce Lee Central, който ни „подари“ възможността да видим легендата Брус Лий в действие.

„Това са единствените записи на Брус Лий в истинска ММА битка. Тук той се изправя срещу Тед Уонг – един от неговите най-добри ученици“, пише Beerdy.

https://www.youtube.com/watch?v=7IzA6HlI-Z8

Лесно можете да отличите Брус Лий във видеото. Той е човекът с бели презрамки върху своята униформа. Но лесно можете да се досетите, че е той, гледайки и как се представят двамата бойци. Лий видимо доминира над своя ученик, контраатакувайки успешно всяко негово действие.

Особено впечатляващ е моментът, в който учителят контрира ученика с мощен десен прав, който за малко не изпраща Тед Уонг на пода. Дори и с предпазната каска, която той носи в случая.

Брус Лий

Тед Уонг неуспешно се опитва на няколко пъти да се доближи до Лий, но майсторът владее дистанцията по категоричен начин, не му позволявайки това. Контраатаките на Брус Лий изглеждат перфектни, като той видимо разполага с отличен тайминг и чувство за дистанция. Лий напуска спаринга непокътнат.

Не е ясно, къде точно е направен записът, но най-вероятно това е Калифорния. В слънчевия щат Лий има собствен академия по jeet kune do, а Тед Уонг е един от неговите ученици.

Двамата бойци носят дебели ръкавици, но това е заради правилата на щата в този конкретен момент. Тед Уонг заявява, че Лий би бил по-щастлив, ако е можело да се бие с голи ръце.

„Ако не бяха тези правила, аз ви гарантирам, че Брус щеше да се бие с голи ръце“, заявява Уонг.

Брус Лий

Тед Уонг се учи единствено при Брус Лий и при нито един друг майстор на бойните изкуства. Това му позволява да преподава уникалния стил jeet kune do в неговия най-чист вид.

Великият майстор на бойните изкуства умира на 32-годишна възраст в Хонконг. Той оставя зад себе си изключително наследство, което и до днес вдъхновява млади и стари.