Soundtrack.bg

„Касини“ завършва пътешествието си с обиколка около Сатурн

Космическият апарат „Касини“ приключва 13-годишната си мисия с последна обиколка около Сатурн, съобщи американската космическа агенция НАСА. След това сондата ще се гмурне в атмосферата на планетата и ще продължи да предава информация, докато не изгори по време на падането си към плътните слоеве. В момента тя продължава да излъчва сигнал към учените. Големият финал ще настъпи в 14 часа и 55 минути българско време. Очаква се тогава „Касини“, чието гориво е изчерпано, да предаде последните данни към екипа на НАСА.

„Няма да наблюдаваме изгарянето на „Касини“. Ще видим угасващия индикатор на дисплея и ще изгубим сигнал. Ще се случи много бързо, за около минута, най-много две. Последният сигнал ще бъде като ехо. Той ще се разпространява през Слънчевата система в продължение на час след изгарянето на „Касини“, съобщи на пресконференция в лабораторията за реактивно движение на НАСА Ърл Мейз, ръководител на проекта „Касини“.

Галерия от половин милион снимки
Изглед към луната Енцелад, направена от „Касини“.

В края на април сондата започна 22-седмичното си гмуркане между пръстените на Сатурн и атмосферата на газовия гигант. Досега никой космически апарат не се е доближавал толкова близо до планетата. По време на изключителната си 13-годишна мисия „Касини“ предаде на учените повече от 500 000 снимки и 635 гигабайта данни за Сатурн и неговите спътници. Особено интересни се оказаха данните за луната Енцелад, която крие под повърхността си океан. Апаратът засече хидротермална активност, която предизвика интереса на изследователите за бъдещи проучвания.

Изглед от повърхността на третия пръстен на Сатурн

„Съжаляваме, че на борда на „Касини“ нямаше повече мощни спектометри и други инструменти, необходими за изучаването на химическия състав на гейзерите на Енцелад“, обясни Линда Спилкър, научен ръководител на мисията. Тя подчерта, че апаратът не е успял да събере важни данни за състава на водата – дали съдържа аминокиселини и има ли на спътника други потенциални „признаци“ на живот.

„Загубата на подобна блестяща сонда със сигурност ни разстройва. Горди сме обаче от факта, че през последните 13 годините апаратът работи отлично и имаше съвсем малки технически проблеми. Смятам, че човечеството задължително трябва да се върне в системата на Сатурн“, допълни Ърл Мейз.

Гравитацията – най-добрият приятел на „Касини“
Снимка на луната Титан, най-големият спътник в Слънчевата система

Откакто преди 13 години „Касини“ се приближи до втората по големина планета в Слънчената система, сондата използваше гравитацията на най-големия спътник на Сатурн – Титан, за да се движи около планетата и да проучва пръстените му. Така „Касини“ пестеше гориво, като не използваше реактивните си двигатели, а ги включваше единствено при рязка промяна на траекторията. Последното приближаване до Титан беше наречено „прощална целувка“.

Според учените големите открития, направени от „Касини“, са се случили благодарение на мощния технически потенциал на апарата. Той е оборудван с 12 научни инструмента, които неочаквано са намерили различни приложения при изучаването на втората по големина планета в Слънчевата система и нейните спътници.

Финална нота от операта

Нито НАСА, нито учените са очаквали „Касини“ да привлече толкова обществено внимание. Ентусиасти създадоха в чест на сондата дори миниопера.

https://www.youtube.com/watch?v=pPnZQIkSNmU

 На пресконференцията Мейз се пошегува, че ако инженерите, създали сондата, са знаели за това, че ще предизвика такъв интерес сред хората, са щели да й сложат няколко огледала на антените, за да може да си прави селфи на фона на Сатурн и неговите спътници.

„Успехът на „Касини“ накара НАСА да се замисли за това как и кога може да изпрати наследник на успешната сонда, за да изследва по-задълбочено газовия гигант Сатурн. В момента се разглеждат две възможности за мисии към спътниците на планетата в рамките на програмата „New Frontiers“, съобщи Джин Грин, ръководител на планетарния отдел на НАСА. Мисията на космическата сонда „Касини“ е струвала около 4 милиарда долара.

Снимки: НАСА, ЕПА/БГНЕС

 

Мира Кирилова